Бившият командир на босненските сърби Ратко Младич загуби жалбата си срещу присъда от 2017 г. за геноцид и престъпления срещу човечеството.

Съдът на ООН потвърди доживотната присъда на Ратко Младич за ролята му в убийството на около 8000 босненски мюсюлмани (бошняци) мъже и момчета в Сребреница през 1995 г., предаде Ройтерс.

След доживотната присъда на първа инстанция от 2017 г., изслушванията по обжалването започнаха през август миналата година след две отлагания от първоначалната дата през март - първо заради здравословното състояние на Младич, а след това заради пандемията от коронавирус.

Адвокатите му поискаха от Апелативната камара оправдателно решение по обвинението в геноцид в Сребреница, за което бе осъден на доживотен затвор на първа инстанция, като се мотивираха, че вината му не била доказана.

Защитата не отрече, че "определен брой" босненски мюсюлмани в Сребреница са били убити, но заяви, че тези убийства са били последица от "отмъщение" и не са били извършени по заповед на Младич и той не е присъствал на убийствата.

Прокурорите на свой ред поискаха Младич да бъде осъден за геноцид и в общините Фоча, Котор Варош, Ключ, Приедор, Сански мост и Власеница.

Реакции

Окончателната присъда слага край ва едно ключово дело в най-новата история на Европа, се казва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей.

„ЕС очаква всички политически играчи в Босна и Херцеговина и на Запазните Балкани да покажат пълно сътрудничество с международните съдилища, да зачитат техните решения и да признават тяхната независимост и безпристрастност. Отричането на геноцида, ревизионизмът и прославата на военнопрестъпници противоречят на най-основните европейски ценности“, заявяват Борел и Вархей.

Те изтъкват, че днешното решение е възможност за лидерите на Босна и за региона да проправят път към почитане на жертвите и насърчаването на среда, която да доведе до помирение, с цел изграждане на дълготраен мир. Това е и едно от 14-те ключови приоритета от мнението на Европейската комисия за молбата на Босна за членство в ЕС.

Президентът на САЩ Джо Байдън също приветства присъдата на бившия босненски сръбски военен лидер.

"Тази историческа присъда показва, че тези, които извършват ужасни престъпления, ще бъдат държани отговорни", посочи американският президент в съобщение.