Евентуалният нов собственик на "Левски" Джоузеф Диксън, само устно е гарантирал пред Надзорния и Управителния съвет на клуба, че притежава нужните средства, за да придобие дружеството и да може да го издържа, като направи и афишираната инвестиция - нов търговски център и стадион на мястото на "Герена".

Това заяви в предаването "Тази сутрин" по бТВ икономистът и член на НС на "сините" Петър Ганев. Той поясни, че ако Диксън е представил документ за банкова гаранция, това е станало в последните 1-2 дни, не по-рано. Ганев уточни, че до фактическото осъществяване на сделка между сегашния мажоритарен собственик Наско Сираков и Диксън има няколко стъпки.

Британецът се срещна с управата и Надзорния съвет на "Левски" преди дни - тогава е представил проекта си. Вчера той даде първата си пресконференция и заяви, че ще вложи 250 милиона долара за три години. Отказа да съобщи имената на финансовите институции, които са зад него. Заяви, че придобиването на акциите от Сираков от фирма, която ще бъде регистрирана в САЩ и контролирана от него, било формалност и въпрос на време. В това го уверили юристи.

"Винаги описваме някакво бъдеще: 200-250 млн., нов стадион... Гледаме твърде далеч. Има конкретни стъпки, които трябва да се случат в момента, започна Петър Ганев. - Отборът започва подготовка през следващата седмица и трябва да има яснота как го прави. Другото, което е важно, е че има конкретни правни и финансови неща, за да има сделка. Трябва да има регистрирана компания в САЩ. До колкото знам, тя ще е във Флорида. Трябва да има новорегистрирана компания в България. Капиталът на тази компания трябва да бъде няколко милиона. Такава е заявката. Докато тези неща не се случат, не може да има сделка. Те стоят преди тези 250 млн. и плана за инвестиция в стадиона."

Петър Ганев е вляво.

 

Той добави:

"Страни по сделката са Джоузеф Диксън и Наско Сираков. Тя касае собствеността, а не едно или друго решение на Управителния или Надзорния съвет. Той предостави в устна форма гаранция на тази среща, която продължи около 2 часа. Конкретни гаранции не съм виждал. Имаме заявка от разговор с Наско Сираков, че ще бъдем запознати с такива гаранции, ако ги е предоставил. Ако ги е предоставил, това е станало е в последните 1-2 дни, тъй като в началото на седмицата нямаше предоставени документи. Хората трябва да разграничат двете неща. Едното е гаранция, ангажимент, че при тези и тези условия и смяна на собствеността ще се инвестира в нов стадион, спортна инфраструктура, мол.

Другото е, когато трябва да покажеш самоучастие. Не може да вземеш най-големия клуб в страната, най-големия спортен бранд само с обещанието, че ще инвестираш. На фона на текущите задължения, които има клубът, трябва да влезеш с определени финанси, за да може да стартираш по един нормален начин. Иначе няма причина да прибягваме до тази сделка. Това, което трябва да следим, е има ли го финансовия ресурс, който да влезе в клуба, за да се платят тези задължения. Той трябва да влезе по сметка."

Ганев е категоричен, че "Левски" се нуждае спешно от около 3 млн. лева за да покрие належащи разходи и още 1,5-2 млн. лева за да бъде осигурен нормалният старт на подготовката за сезон 2021/2022, която трябва да започне след седмица. За момента обаче не се знае кой ще бъде треньор (Диксън призна за разговори със Станимир Стоилов, но още не му е отправил конкретна оферта), няма селекция и и т. н.

"Ако приемем, че трябва да започнем по нормален начин сезона, трябва много бързо да влязат пари, в рамките на дни. Ако следващата седмица нямаме финансови постъпления вече започваме забавяне от гледна точка на подготовката. Парите, които са нужни на клуба, за да почне със сравнително силен старт - около 3 млн. лева плащания, които почти веднага трябва да се направят, около 60% са си заплати на хора в клуба, които са забавени. Към тях е сумата от 1,5-2 млн. лева, които са рамка, за да започнеш сезона в следващите 2-3 месеца. Ако такава сума не бъде предоставена, следващият сезон е под огромна въпросителна, чисто футболно", рече Ганев.

Икономистът допълни, че "опасността от фалит винаги стои на фона на това, че през последната година и половина има постоянно забавени плащания, постоянна мъка и правене на плащания отпреди 3-4 месеца и към футболисти, които не са на стадиона от 7 месеца."

Той заяви, че ще бъде оптимист за бъдещето на клуба, ако Станимир Стоилов приеме да се върне на стадион "Георги Аспарухов" като треньор, но предупреди, че специалистът ще поиска гаранции, че ще може да работи нормално.

"Факт е, че тези разговори се водят от около 6 месеца. Не сме го знаели като име, научихме го на среща на Управителния и Надзорния съвет. Но знаехме, че от декември се водят такива разговори. Беше заявено вчера, че Благой Георгиев ще има ключова роля. Очевидно и Наско Сираков ще остане като президент при сделка. Лакмусът е Станимир Стоилов. Моите надежди, това, което поставям срещу притесненията от последните седмици, е че Мъри Стоилов ще води отбора. Това дава футболната надежда. В крайна сметка ние сме футболен клуб, а не инфраструктурен проект. Надявам се на положително развитие и Мъри Стоилов като треньор, а той, за да дойде, ще иска рамка, гаранция, че този отбор ще функционира по нормален начин", каза Ганев.

"Сделката не е гарантирана под никакъв начин. Тя или е факт, или е под някакъв въпрос. Към момента не е факт. Няма поставени подписи, няма постъпили пари по сметка, не са изплащани тези забавени заплати", категоричен е членът на Надзорния съвет.

А въпреки първоначалната информация от "Левски", Наско Сираков не присъства на пресконференцията вчера. Ганев заяви, че той е обещал да говори пред "сините" фенове скоро. Самият Сираков му е съобщил ден по-рано, че няма да застане пред медиите заедно с 31-годишния кандидат за нов финансов благодетел. Такова било желанието на англичанина.

"Факт е, че говорим за голям инфраструктурен проект. Това само по себе си не е учудващо. Може да спорим много дали е правилният модел - с голям фокус върху инфраструктурата, което да направи така, че клубът да се издържа. Аз не съм убеден, че това е най-работещият модел. И футболно клубът може да се издържа и да генерира приходи. Пак говорим за поставянето на перспектива. Нещо, което е важно феновете да го разберат - не може да има абсолютни и вечни гаранции. Ако стане сделка и Джоузеф Диксън е собственик, но след 2 години започне да бави заплати, не може да бъде развалена сделката. Условията касаят първоначалния ангажимент. Когато акциите са в Джоузеф Диксън, той става собственик и няма вечни лостове за контрол извън моралните такива", коментира Ганев.