Българските институции не са водили преговори с евентуалния нов собственик на "Левски" Джоузеф Диксън за инвестиция в стадион "Георги Аспарухов", информира бТВ.

Вчера британецът обяви, че сделката за придобиване на акциите на "сините" е пред финализиране.

Стадион "Георги Аспарухов" е собственост на областната управа на София. Джоузеф Диксън увери, че води преговори за мащабни инвестиции в обекта, който иска да превърне в голям търговски център и нов стадион с база. Нещо повече - българските институции били зад него в проекта.

Но няколко пъти отказа да конкретизира с кого е разговарял, също така не поясни кои са американските му партньори, готови да отпуснат заявените 250 милиона долара.

"Не е подходящо да обсъждам имена и институции и къде съм ходил. Представям модел, който е успешен в цяла Европа", каза на брифинга вчера той.

След запитване на bTV, от областната управа обявиха, че не са водили преговори с Диксън, а за евентуална концесия препращат към спортното министерство.

Оттам пък обявиха, че Диксън не е искал среща.

"В ММС не са постъпвали документи, които да касаят евентуална концесия на стадион "Георги Аспарухов", гласи становището.

Това стана ясно и от други изявления на министерството в последните дни. Което пък говори, че от февруари насам не е направено нищо по отношение на стартиране на процедура и евентуално подписване на концесионен договор между държавата и "Левски" за "Герена". През зимата стана ясно, че съоръжението е попаднало в актуализиран правителствен план за концесиите в периода 2021-2027 г. Контрактът щял да бъде за 35 години, а властта няма да участва с пари. Условието било да се изгради нова арена. Движение за всичко това обаче няма.

От Столична община също отрекоха да имат отношения с Диксън:

"Джоузеф Диксън не е търсил и не е влизал в контакт нито с управата на Столична община, нито с главния архитект на София Здравко Здравков."

В предаването "Тази сутрин" по бТВ членът на Надзорния съвет на "Левски" Петър Ганев отхвърли и друго твърдение на Диксън - че е показал писмени гаранции пред ръководството.

"Левски" се нуждае поне от 5 млн. лева, за да започне първенството, като все още не е ясно с какви футболисти ще стартира подготовката и под чие ръководство. На посочения от Диксън като избор номер 1 за треньор Станимир Стоилов не е отправяна официална оферта.

По-рано днес стана ясно, че лицензът на "сините" за участие в Първа лига е под мониторинг от страна на съответната комисия на БФС.