"Левски" проверява документ-гаранция за инвестиция за над 150 млн. долара от американска финансова институция, обяви мажоритарният собственик Наско Сираков на първата лятна тренировка на отбора.

"Сините" започнаха с Живко Миланов като треньор и с 12 футболисти, предимно собствени кадри плюс чужденците Звонимир Микулич и Билал Бари, както и ветеранът Валери Божинов. Има играчи, които са си тръгнали. 

„До края на тази седмица ще имаме повече яснота - изпратен ми беше документ от американска финансова институция с инвестиции над 150 млн. долара, започна Сираков. - Разбира се, като всички в тая държава, и аз съм Тома Неверни, дали сме документа за проверка, надявам се до 2-3 дена да имаме повече яснота по този въпрос. Това не е чак толкова голям проблем за мен, по-важното е условията, които съм поставил за клуба, в частност за първия отбор, да бъдат приети и заложени в договора, който се прави в момента. Дали ще бъде подписан, ще разберем до края на тази седмица.“

С което Сираков постави нов срок за сделка с британеца Джоузеф Диксън, който през миналата седмица обяви, че е готов да вложи 250 милиона долара, отпуснати му от американски партньори.

По повод връщане на Станимир Стоилов на "Герена", Сираков заяви следното:

„Това е едно от нещата, които вълнуват най-много феновете, срещал съм се с Мъри няколко пъти. Станимир Стоилов е готов да се завърне в "Левски", ако, разбира се, се случат нещата и се подпише този договор. Най-нормалното нещо - иска да има ясен хоризонт пред отбора и условията, пред които ще работи, нямам предвид финансови такива. Аз не съм загубил надежда, че ще се случат нещата, ако се случат, имаме готовност и за селекция, и най-вече за нов треньор.“

Има ли "Левски" план Б?

„Имаме план Б, но той се свързва със стягане на коланите и лишения, защото по никакъв начин няма да си го причиня и на себе си, да се стига до ситуации, в които буквално лъжем и футболистите, и хората от администрацията, и треньорите от школата...

В близките десет дена ще имаме подписани поне един или два рекламни договора, но няма да са в такива размери като план А. Живко Атанасов е пуснал писмо до клуба, че си прекратява договора, това е негово право и на всички останали футболисти. Аз не успях да благодаря на момчетата на Могилката, защото те играха целия пролетен полусезон без заплати. Аз не съм взимал акциите, те са в клуба и не мърдат от там, както и книгата на акционерите“, поясни голмайстор №1 в историята на "сините".

Въпросите към Сираков, разбира се, се въртяха основно около Диксън.

„Не са само тези пари, които чакаме, това е първоначална вноска или старт, разбира се имам договорка с него (Диксън, бел. ред.) за определена сума пари, които регулярно да бъдат вкарвани в клуба. При всички положения ще е по-трудно да вземем Мъри, ако сделката не се осъществи. Ще предложим нови договори на братя Цоневи, разбира се, те са от хората, които изключително държим да останат в клуба, не само заради футболните им качества, а и заради страхотния морал, който показаха през цялата година“, каза босът.

А разчита ли "Левски" на постъпления от членски карти, продажба на фенски артикули и т.н.?

„Според мен, членските карти замряха поради обективна причина и това беше пандемията. При всички положения ще възобновим и ще пътуваме по градовете. Мисля, че абонаментните карти стартират от утре. Носят доста. Магазинът е добре зареден в момента, до края на този месец ще дойдат още артикули, разчитаме изключително много на това перо."

И все пак - не му ли се струва съмнително неизвестен досега човек да дойде в България и да каже, че иска да вложи 250 милиона долара?

"До сряда ще имаме 100% гаранция. Според мен, американска банкова институция не раздава такива документи под път и над път... Но да, в началото и на мен ми прозвуча малко прекалено. Затова проверяваме."

А на какъв етап е евентуалната концесия на ст. "Георги Аспарухов" и запознат ли е с това Джо Диксън, който иска да строи на същото място мол и нов стадион с база?

„Той е запознат през тези шест месеца с цялостната картинка, затова изявихме желание и бяхме вкарани в плана за концесия, така че не вярвам институция в България, която и да е тя, да откаже инвестиции в такъв размер. Той е единственият човек, който прояви желание, да получи акциите на "Левски". Ако бяха няколко и да трябваше да избирам...“

Сираков увери, че няма опасност "Левски" да не започне първенството, ако не дойдат милиони от Америка?

„Не, не съществува възможност "Левски" да не започне в елита на българския футбол."

Актуалният собственик на клуба разкри, че Валери Божинов сам е помолил да започне подготовка, тъй като явно е решил да продължава кариерата си. Имал огромно желание да помогне на "Левски", затова му е позволено. Заслужил си го е с поведението си досега.