Кандидатът за нов собственик на "Левски" Джоузеф Диксън наруши 10-дневното си мълчание и разпространи писмо чрез БТА.

Англичанинът обяснява, че чака от адвокатите на "сините" договор, докато, намирайки се в момента в САЩ, урежда "другите по-комплексни и сложни компоненти на сделката". Същевременно предупреждава за ограниченото време за подготовка на отбора, така от думите излиза, че "Левски" бави споразумеунието, не той.

В началото на седмицата Наско Сираков заяви, че на "Герена" проверяват банкова гаранция от американска финансова институция за инвестиция в размер на 150 милиона долара. До сряда проверката щяла да е готова, но оттогава няма вест от Сираков и компания. Същевременно босът намекна за план Б, който щял да бъде задействан, ако преговорите с Диксън пропаднат.

31-годишният бизнесмен даде обширна пресконференция на 10 юни, след което замина за САЩ, оставяйки повече въпроси, отколкото отговори.

В писмото до БТА той предизвиква критиците си - "местни бизнесмени, политици, собственици на клубове, журналисти и бивши играчи", да предложат алтернативна опция за спасяването на клуба. Алтернативна на тази, която той е дал.

Изразява недоумение как от него се очакват бързи резултати в краткосрочен план.

Добавя, че "тази седмица" ще представи плана си за "Левски". "С огромната надежда, че местната бюрокрация и дълбоко вкорененият вътрешен скептицизъм няма да блокира, а с това и да попречи тази сделка да бъде осъществена и клубът да получи надежда и солиден инвестиционен план, който заслужава и от който отчаяно се нуждае", следва в допълнение.

Към края Диксън анализира, че общата реакция към бизнес предложението за "Левски" обяснявала защо директните чуждестранни инвестици в България са толкова малко от БВП.

Пълният текст на писмото на Джоузеф Диксън:

"До феновете на Левски София, 

 На 8 юни представих на клуба (ПФК Левски София) документи от базирана в САЩ финансова институция, които включваха определени срокове, цели и времеви рамки за предложените от мен инвестиции от над 240 милиона долара на ПФК Левски София. 

 За последния месец чух местни бизнесмени, политици, собственици на клубове, журналисти и бивши играчи да критикуват публично предложения от мен проект на Левски. Дълбоко оценявам и уважавам мнението и теориите им, въпреки че трябва да призная, че някои бяха доста комични, но все още очаквам някой от тях да предложи алтернативна опция или съществена финансова подкрепа за клуба, или да излезе със стратегия, с която да извади клуба от ситуацията, в която е попаднал в последната малко повече от година. Предизвиквам тези хора, които твърдят, че са силно загрижени за бъдещето на клуба, но които са стояли и са гледали как той изпада във финансов колапс пред очите им, да предложат алтернативна стратегия на този, която аз дадох. 

 Също така предизвиквам критиците с техните скептични предположения логично и рационално да обяснят как точно чуждестранен инвеститор ще успее да "измъкне" нещо в краткосрочен план от организация с отрицателни финансови потоци, сериозни дългове и никакви средства. 

Докато чакам критиците да съберат "идеите" си и да дадат на феновете на Левски техните "решения", бих искал през тази седмица да ви представя нашия план за Левски, който ще ви бъде предоставен, с огромната надежда, че местната бюрокрация и дълбоко вкоренения вътрешен скептицизъм няма да блокира, а с това и да попречи тази сделка да бъде осъществена и клубът да получи надежда и солиден инвестиционен план, който заслужава и от който отчаяно се нуждае. 

Може би общата реакция през последния около месец към предложените от нас инвестиции в Левски София показват на всички много ясно и точно защо директните чуждестранни инвестиции в България, уникална и много красива страна с безграничен потенциал, съставляват толкова малка част от Брутния вътрешен продукт. 

 Продължаваме да чакаме договора от адвокатите на Левски, който с оглед на ограниченото време за подготовка на отбора, очаквахме да получим и да разгледаме в САЩ в началото на миналата седмица, докато същевременно уреждаме другите по-комплексни и сложни компоненти на сделката. Искрено се надяваме, че това няма да доведе до допълнително отлагане на така нужната финансова инжекция за клуба. 

Очаквам да дойда отново в София много скоро, за да започнем този проект и да върнем този велик клуб на мястото, на което трябва и заслужава да бъде."