Специалният представител на САЩ за Северна Корея предложи днес в Сеул да се срещне с представители на Пхенян "без значение къде, без значение кога, без предварителни условия", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Предложението на Сун Ким идва три дни след изявление на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, който заяви, че страната му трябва да се готви както "за диалог, така и за конфронтация" със САЩ.

Това бе първата реакция от Пхенян на подхода към КНДР, който смята да възприеме новият американски президент Джо Байдън.

Администрацията в САЩ вече се ангажира да възприеме "практичен и адаптиран подход", по-специално в дипломатическо отношение, целейки между другото да убеди Севера да се откаже от ядрената и от балистичната си програма.

"Все така се надяваме, че Корейската народнодемократична република (КНДР) ще отговори положително (. . .) на предложението ни за среща без значение къде, без значение кога, без предварителни условия", заяви американският пратеник Сун Ким по време на петдневно посещение в Южна Корея, съюзничка на Вашингтон.

Миналата седмица Ким Чен Ун призна, че страната му е в "напрегната продоволствена ситуация".

Държавната телевизия в КНДР заяви в неделя, че севернокорейският лидер и висши държавни служители предвиждат "спешни мерки" за справяне със "сегашната продоволствена криза" в страната.

Северът, чиято икономика е в трудно положение заради многобройните международни санкции, наложени в отговор на забранените му военни програми, отдавна страда от тежка продоволствена несигурност.

Днес американският пратеник прикани членките на Съвета за сигурност на ООН - включително Китай, предоставящ най-силна икономическа и дипломатическа подкрепа на Пхенян, - стриктно да прилагат резолюциите срещу КНДР, които целят да ограничат севернокорейския внос на петрол и по-специално износа на въглища, текстил и риба от тази страна.