Джозеф Диксън, който е в преговори с "Левски" за собствеността на клуба, представи чрез БТА визуализация на проект, който включва стадион "Георги Аспарухов", като част от цял търговски, спортен и развлекателен комплекс в кв. "Подуяне".

31-годишният английски бизнесмен обяви по-рано този месец, че той и негови американски партньори са готови да вложат 250 милиона долара инвестиция в проекта и клуба. Парите ще бъдат дадени за три години, а след това "сините" трябва да се издържат сами.

Диксън замина за Америка, за да регистрира дружество и зачака "Левски" да му прати договор. Клубът обаче се забави, което всеки ден провокира всевъзможни спекулации. В неделя кандидат инвеститорът разпространи изявление, в което атакува критиците си, призовавайки ги да представят алтернативен план за спасение на "Левски". 

Той също така пише за "местната бюрокрация и дълбоко вкоренения вътрешен скептицизъм". В депешата Диксън обеща тази седмица да представи план за "Левски".

 

БТА информира, че стадионът ще е с капацитет 25 хиляди седящи места, а всички сектори ще бъдат покрити. В близост до стадиона ще бъде построен търговски и развлекателен център с площ 50 хиляди кв. метра, в който ще има магазини, ресторанти, барове, кино и др.

Предвижда се и изграждане на релакс зона с няколко басейна, фитнеси и т.н.

На видеото (от БТА чрез Sportal.bg) личи стара емблема на "Левски", използвана в периода 1998-2006 г., наричана "лопата" от привържениците на клуба.

Чака се реакция от страна на шефовете на "Герена" - ще има ли сделка, или не.

Какво още личи във визуализацията?

Видеото почва с палми и се вижда, че движението е ляво - като в Обединеното кралство. Това веднага породи шеги в социалните мрежи, както и "лопатата". Въобще цялата обстановка напомня много повече на Дубай, отколкото на "Сухата река". Личат пространства и размах, каквито реално не съществуват.  

В паркинга се забелязват само луксозни коли - от BMW нагоре.

Но какво пък, с 250 милиона долара може би всичко е възможно... Човек остава с впечатлението, че Диксън и неговите американски партньори искат да купят и тотално обновят целия квартал.

Много бързо обаче лъсна откъде е визуализацията на Джо Диксън. Самият комплекс наподобява на мола SM City Monumento в Манила. Архитектурата на стадиона пък е досущ като на проект, наречен  “Кинг Палас стейдиъм”, и базиран на "Парк де пренс" - легендарният стадион на "Пари Сен Жермен".

И двете могат да бъдат видени в сайта за проектиране 3Dwarehouse.