Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" получи днес официално своята квота за производство на електроенергия, като така за пореден път бе подмината нейната нерентабилност. В съобщение от министерството на енергетиката днес се изтъква, че централата ще може да произведе ток в размер на 1 млн. MWh за следващия регулаторен период 1 юли 2021 г. - 30 юни 2022 г.

Формално логиката зад решението на служебния министър Адрей Живков е ясна - на 31 януари миналата година Народното събрание прие решение, според което изпълнителната власт е длъжна да предприема мерки, за да не се допусне прекратяване или ограничаване на производствения капацитет на въглищните топлоелектрически централи от групата на "Български енергиен холдинг" ЕАД. А фактите показват, че ако централата не бе получила квота за регулирания пазар, то тя трябваше да спре работа. Реално такава възможност имаше, но правителството реши да продължи следваната от ГЕРБ политика, прокарана и през решение на НС. 

ТЕЦ "Марица-изток 2" е на практика във финансов колапс с огромни дългове, а квотите, които тя плаща за произведените вредни емисии не спират да растат, което прави произведения от нея ток изключително скъп. Само за миналата година тя записа най-тежкия си резултат и регистрира загуба от 340 млн. лв., а общите й дългове са за над милиард лева (комплексът издържа, неясно защо, и футболния отбор "Берое". Обещанието на премиера Янев е, че тази "инвестиция" ще бъде прекратена). Тя обаче е критично важна за енергийната ни система, защото играе ролята на стабилизатор при извънредни ситуации.  В същото време страната ни няма и взето адекватно решение за заместването на тези мощности, нито какво да се прави с хората, заети в тях. Едва сега, твърди министерството, варианти за нови зелени мощности и газифициране на региона са залегнали в Плана за възстановяване. Тяхното изграждане обаче, дори да се случи, ще отнеме време.

Именно това е и вторият аргумент, който е изтъкнат днес от министерството. В съобщението се казва, че във ведомството са дошли мотивирани становища от "изпълнителните директори на "Национална електрическа компания" ЕАД и "Електроенергиен системен оператор" ЕАД относно необходимостта от гарантиране на надеждната работа, сигурността и устойчивостта на електроенергийната система на страната, което поражда необходимост от поддържане на работоспособността на ТЕЦ Марица-изток 2".

"Определянето на годишна квота за топлоелектрическата централа е в отговор на тази необходимост. Това е краткосрочна мярка, която да гарантира работата на ТЕЦ-а в следващия едногодишен период и да осигури плавна трансформация с оглед екологичните изисквания и икономическите реалности, свързани с високоемисионните на СО 2 производители. Преходът към по-екологични производства в комплекса "Марица изток" ще се случи плавно и без социален стрес чрез използване на различни инструменти, предоставени от Европейската комисия – Националния план за възстановяване и устойчивост, фондът за справедлив преход и др. Паралелно с това, Министерството на енергетиката е предложило включване в Плана за възстановяване и устойчивост на проекти за газифициране на производствата в района, като и такива за изграждане и въвеждане на нови мощности за зелена енергия. Това ще осигури хоризонт за развитие на комплекса в съответствие с предизвикателствата на европейска Зелена сделка  и ще окаже положително въздействие върху цялата група на Българския енергиен холдинг", пишат днес от МЕ. 

Припомняме, че другият проблем на централата е чисто политически, но не по-малък. Преди време КЕВР написа доклад, който казваше, че за да се избегне шоково вдигане на цените на електроенергията за бита, то централата ще трябва да не участва с квота на регулирания пазар. Причината е проста - квотите за емисии правят тока от басейна прекалено скъп. 

Ако обаче централата бъде извадена, то това означава, че поне част от централата просто ще трябва да спре да работи, което означава около 2500 служители там да останат без работа. 

Така се стигна до решението, което казва, че централата ще работи, но с минимална мощност. 1 млн. Фактите сочат,че един мегаватчас от централата струва около 210 лв. Пазарната цена в момента е около 120 лв. Колко ще поскъпне токът сега, заради тов решение, не е ясно, но различни разчети показват около 5% нагоре.