Албания трябва да бъде разделена от Република Северна Македония (РСМ) и да започне по-рано от нея преговори за членство в ЕС.

Този призив бе отправен по време на дебат в Европейския парламент в Брюксел. Депутатите от Комисията по външна политика обсъдиха бъдещото разширяване на ЕС с председателите на парламентите на държавите от Западните Балкани, които са кандидатки за членство.

„Албания прилага повечето от необходимите реформи и заслужава да отвори процеса за присъединяването си към ЕС. Трябва да разделим двете държави и да докажем, че сме готови да възнаградим усилията, положени от Албания“, заяви българският представител Ангел Джамбацки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР)..

За пореден път той остро нападна властите в Скопие.

„Трябва се подчертае, че присъединяването към ЕС е невъзможно без надлежното осъждане на бившите тоталитарни, авторитарни, античовешки режими в последното десетилетие на ХХ век. Тук директно обръщам внимание на ситуацията в Сърбия и РСМ. Във връзка с това трябва да подчертая, че в РСМ човешките права, правото на самоопределение системно се нарушават от властите. Българите се посочват като врагове, държавните ни символи се поругават, историята се фалшифицира с цел насаждане на омраза към България и българите. Проблемите се коренят в образованието, фолшифицираната история,  която представя България и българите като татари, фашистки окупатори и т.н. В РСМ можем да видим югославската пропаганда, почитането на Тито – кървав комунистически диктатор – и неговата античовешка болшевишка политика. Трябва да ви напомня, че в Югославия при Тито е имало много концентрационни лагери в Македония, в които са затваряни много хървати, словенци, българи също. Те трябва да бъдат осъдени и това трябва да бъде признато“, каза Джамбазки.

Следващия обект на гнева му бе председателят на сръбския парламент Ивица Дачич. Българският представител изобличи Дачич като дългогодишен съратник и говорител на диктатора Слободан Милошевич.

„Искам да го попитам за интервюто, в което той заявява, че България е извършила фашистки престъпления в Македония. Какво искате да кажете с това, г-н Дачич? Българите в Македония бяха посрещнати като освободители и това е историческата истина. Срещу кого беше вдигнато Тиквешкото въстание, г.н Дачич? А кога ще отворите досиетата на УДБА и ОЗНА (комунистическите служби на Южославия – б.р.)? И кога официално Сърбия ще осъди античовешките престъпления, вършени срещу народите в Югославия?“, попита Джамбазки.

И предупреди, че членството в ЕС си има своята цена.

Александър Йорданов от СДС/ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) също стовари гнева си върху Скопие:

„Не можем да допуснем евроинтеграцията на РСМ да доведе до легитимиране на идеогологията на антибългаризма, формирана по време на комунистическата власт на Югославия. А днес тя се отстоява от различни обществени и политически групи в Скопие.“

Йорданов бе категоричен, че РСМ не изпълнява подписания през 2017 г. с България двустранен договор. Освен това бившата югославска република блокира и работата на съвместната комисия по историческите въпроси.

Докладчиците за страните от Западните Балкани настояха за бъде дадена дата за преговори с Албания и РСМ. Отсъстваше обаче Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ), който е докладчик за Северна Македония.

Германският евродепутат Михаел Галер (ЕНП) изрази надежда, че управляващото в момента служебно правителство в България има шанса да деблокира преговорите с РСМ.

„Зелената“ Тинеке Стрик от Нидерландия изрази надежа, че словенското председателство на Съвета на ЕС и шефът на външнополитическата комисия Дейвид Макалистър ще окажат натиск върху България.

Така и тя бе нападната от Александър Йорданов.

„Трябва да подчертая, че няма такава европейска ценност, която се нарича натиск“, каза й той

Позицията на РСМ е, че договорната рамка с България дава основа за по-нататъшно сътрудничество. В Скопие са готови за разрешаване на ситуацията съгласно международните стандарти. Това каза Талат Джафели – председателят на парламента в Скопие. Той говори на албански език, който е официален в страната му.

Според Джафери отлагането на преговорите ще има сериозно отражение върху РСМ. Не остана време той да отговори на въпроса на Елена Йончева от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) кога ще можем да видим пътната карта за приятелството с България, която според премиера Зоран Заев ще бъде предложена скоро.