Държавната годишна квота от 1 млн. мегаватчаса за ТЕЦ "Марица Изток 2" няма да оскъпи крайната цена на тока за потребителите, въпреки че увеличението му ще бъде повече от прогнозираните 3%. Това обяви днес служебният министър на енергетиката Андрей Живков, цитиран от бТВ. 

Припомняме, че през тази седмица стана ясно, че тецът все пак ще получи квота, въпреки че енергията от него е изключително скъпа. Причината - квотите за вредни емисии, който той плаща. Те не спират да растат и към момента средната цена на мегаватчас е около 120 лв. на пазара, докато този от "Марица изток 2" - над 210 лв. 

Другият проблем е  чисто политически, но не по-малък. Преди време КЕВР написа доклад, който казваше, че за да се избегне шоково вдигане на цените на електроенергията за бита, то централата ще трябва да не участва с квота на регулирания пазар. Причината е проста - квотите за емисии правят тока от басейна прекалено скъп. 

Ако обаче централата бъде извадена, то това означава, че поне част от нея просто ще трябва да спре да работи, което означава около 2500 служители там да останат без работа. 

Така се стигна до решението, което казва, че централата ще работи, но с минимална мощност. 1 млн. мегаватчаса.

В същото време през януари на тази година Народното събрание задължи изпълнителната власт да държи комплекса работещ, без значение на икономическата обосновка. 

Днес Живков обясни, че в КЕВР е имало голям дебат и по темата и в крайна сметка било решено този 1 млн. мегаватчаса да не се отразява в крайната цена за потребителите. 

"Те имат своите механизми в КЕВР за компенсиране на някои неща, така че наистина уверението и от тяхна страна, пък и аз това, което видях, е, че няма да се отрази на цената", обеща Живков. 

Какъв е този механизъм за компенсация така и не става ясно. Все пак е ясно, че токът за бита ще поскъпне над предвидените 3%, но това било заради цената на природния газ на международните пазари, каза Живков. Цена, която е отразява и на цените на тока, произвеждан от топлофикациите по комбиниран начин.

В същото време министърът признава, че проблем ще има в цената на топлоенергията. 

"Може би там ще има някакво отражение, заради "Марица Изток 2", но КЕВР щяла да отрази коректно как, колко и защо.