Няма нито една страна членка на ЕС, която да прилага каквито и да било специфични закони против т.нар. дела шамари срещу журналисти.

Това заяви малтийската евродепутатка Роберта Мецола от Европейската народна партия (ЕНП). Тя и германският й колега социалист Тимо Вьолкен представиха доклада си за т.нар. стратегически дела срещу участието на обществеността. Те са известни с английската абревиатура SLAPP и се получава игра на думи. Slap означава „шамар“.

Тези дела се водят както срещу журналисти, така и срещу неправителствени организации, обикновено от хора, засегнати от скандални разкрития. Те завеждат искове за големи суми и делата се размотават години нарес по съдилищата, Често ответниците биват изтощавани финансово чрез мерки като временни запори и така им затварят устите.

„В доклада призоваваме Европейската комисия да предложи директива срещу делата шамари, включваща ранното им прекратяване, санкции чрез заплащане на разноските от ищците и други наказания“, заяви Мецола.

Документът бе обсъден на съвместно заседание на комисиите по правни въпроси и по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

Всички докладчици – и основни, и в сянка, бяха единодушни, че трябва да бъде спряно трансграничното подаване на жалби срещу журналисти. Ищците го правят в тази страна, където им е най-лесно. Ако една държава от ЕС отхвърли тяхната жалба, те я подават в друга. Това също изтощава журналистите – и финансово, и психически.

Докладчик в сянка за групата на Европейските консерватори и реформисти е българският евродепутат Ангел Джамбазки (ВМРО).

Той е категорично против третирането и възприемането на НПО като журналисти, с каквото впечатление останал от доклада. Според него сме свидетели как действат НПО с неустановено външно или чуждо финансиране  от държави като Саудитска Арабия, Турция и Русия.

„В България народен представител в момента е човек, който е обявен за бащата на фалшивите новини. Човек, който създаде страница, претендираща да бъде журналистическа, която публикува измислени лъжи, клевети, позорни неистини за политически опоненти. И този човек твърди, че защитава свободата на словото. Няма такова нещо – това е клевета и измама“, каза Джамбазки (но пропусна да отбележи, че това твърдение се опира на подозрителни медийни публикации - б.р.)

И затова според него не могат всички да бъдат слагани под общ знаменател. ЕС трябва да бъде много внимателен с подхода, който ще възприеме, за да не създава неприятни прецеденти.

Българският консерватор обаче обяви журналистиката за достойна професия. Той бе категоричен, че журналистите трябва да бъдат защитавани и подпомагани заради обществената им функция.

И по тази причина трябва да се прави разграничение между разследваща журналистика и фалшиви организации, фалшиви лица, отровни двойници, които под маската на журналистика провеждат политически и клеветнически кампании. Те насажзат външни за нашия европейски континент и държавите в него политики. Много такива организации има в Европа и те прокарват интересите на Китай и Русия. Можем да видим такава пропаганда във всички страни от ЕС.