Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен взе на мушка словенския премиер Янез Янша още на церемонията по предаване на председателството на ЕС.

Това става ясно от репортаж на „Политико“ за събитието.

Фон дер Лайен и всичките еврокомисари пристигнаха в Словения, която пое председателството от Португалия.

Самият факт, че тази страна оглавява ЕС, предизвиква редица въпроси поради действията на Янша, пише „Политико“.

А изпълнителният зам.-председател на ЕК дори разпространи публично изявления срещу министър-председателя на бившата югославска република.

Още в началото на изказването си Фон дер Лайен даде да се разбере, че Янша и неговият колега и съмишленик Виктор Орбан от Унгария застрашават доверието в ЕС, като си играят с основните принципи на върховенството на закона. Макар да не спомена имена, беше ясно към кого са насочени думите й.

„Едно председателство трябва да играе важна роля в настоящите досиета на върховенството на закона. Понеже  в такъв решителен момент, в който колективно се подготвяме и финансираме нашето възстановяване, доверието е най-ценният ни актив“, каза тя.

Това според „Политико“ е било началото на порицанието на Янша. Словенският премиер е обвиняван в орязване на свободата на медиите, подкопаване на работата на европейските прокурори, отслабване на съдилищата и независимите надзорни органи и дори във водене на „културна война“ срещу музеите.

Фон дер Лайен изтъкна също, че Словения ще бъде отговорна за дискусиите за върховенството на закона в страните от ЕС. Докладите на Комисията трябва да бъдат огласени по-късно този месец. Съвсем не е сигурно, че в този за Словения ще бъдат отразени многото безпокойства, предизвикани от правителството в Любляна.

Критиките срещу Янша са поредният натиск върху Европейската народна партия (ЕНП) – първата политическа сила в Европейския парламент. Нейни членове са Урсула фон дер Лайен и отиващият си германски канцлер Ангела Меркел. ЕНП дълго време бе в конфликт с партията „Фидес“ на Орбан. В крайна сметка през март унгарските евродепутати напуснаха парламентарната група. Словенските управници също са от ЕНП.

Друга причина за изказването на Урсула фон дер Лайен било поведението на Янез Янша на срещата при закрити врати между Колегиума на комисарите и словенското правителство, твърди „Политико“, като се позовава на няколко присъствали на нея източници.

Първо премиерът занимавал комисарите с оплаквания, че никой, дори медиите, не се отнасяли към него с необходимото уважение.

След това той се жалвал, че в словенското правосъдие имало съдии с комунистическо минало. И като доказателство размахал снимка как двама словенски евродепутати социалисти са на пикник със споменатите магистрати.

Най-разгневен от всичко това бил Франс Тимерманс – рядко появяващият се публично изпълнителен зам.-председател на ЕК, отговарящ за борбата с климатичните промени. След церемонията нидерландският комисар разпространи следното изявление:

„Просто не мога да бъда на един и същи подиум с премиера Янша след недопустимата му атака и оклеветяването на двама съдии и двама евродепутати социалисти. Той постави под въпрос тяхната добросъвестност, защото са заедно на снимка. Независимостта на правосъдието и  уважението на ролята на избраните евродепутати са крайъгълни камъни на върховенството на закона, без които ЕС не може да функционира. Няма да престанем да предупреждаваме тези, които атакуват това.“

Тимерманс е социалист.

Като за капак Янша каза точно обратното на това, което заявиха лидерите на страните от ЕС на Европейския съвет миналата седмица. Той заяви, че дискусията в Брюксел, посветена на човешките права, била разгорещена. Тогава ръководителите с малки изключения критикуваха Орбан заради подготвения в Унгария проектозакон, насочен срещу ЛГБТ-общността. Той забранява книги, филми и друго съдържание, насочено към деца и тийнейджъри, в които се дискутират ЛГБТ хора, различната сексуална ориентация или промяната на пола.

Фон дер Лайен контрира Янша с думите, че никой не е обсъждал правото на родителите на образоват децата си, но защитата на малцинствата остава един от основните принципи на ЕС.

И Брюксел, и Любляна искат преговори със Скопие и Тирана

Подобно на Словения, Европейската комисия е изцяло ангажирана с постигане на напредък в процеса на разширяването на ЕС с отварянето на преговори за членство с Република Северна Македония (РСМ) и Албания.

Властите в Любляна обявиха за един от приоритетите на председателството разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани.