Състезанието за привличане на чуждестранни инвестиции у нас, което обяви служебният министър Кирил Петков сред търговските аташета в дипломатическите ни представителства, е дало повече от задоволителен резултат. Това се похвали самият Петков на брифинг днес. В резултат от своеобразната надпревара 602 компании са заявили писма за интерес - както за инвестиции в България, така и за български експорт.

129 за инвестиции и експорт - директно, 218 - за интерес, 255 за сътрудничество, изброи министърът.

Аз лично очаквах да не са повече от 300, посочи.

"Следващата част е да ги реализираме и част от тях да станат реални, материални инвестиции и се надяваме още в събота да можем да обявим част от тях като директни инвестиции", посочи още служебният министър на икономиката.

Сподели още, че нямаше търговско аташе без писма за намерения.

Шефът на Агенцията за чуждестранните инвестиции Стамен Янев пък се надявал на "първа стъпка, първа копка и през следващите няколко месеца да постигнем сериозни резултати в увеличаването на преките чуждестранни инвестиции".

"Да превърнем България в сериозен център на иновации и ако мога да си позволя - в център на автомобилната индустрия и България да е център на автомобилите на бъдещето" - стигна далеч той.

Стана ясно, че някои от заявените намерения са за мултифункционален център в София на компания от транспортния сектор от Европа, от автомобилната индустрия, за медицински изделия; интерес имало и от американски компании със системи, хващащи CO2 емисии, от европейска компания - за съхранение на ел. енергия, както и от друга европейска компания за производство на 3D принтиране на компоненти за малки спътници, т.е. от космическия сектор. А спектърът бил широк: касаело се за производства, за логистични центрове, за проекти в сферата на недвижимите имоти. Имало и намерения за сътрудничество в сферата на науката и иновациите.

Около 140 милиона евро можело да инвестира само една от компаниите в автомобилния сектор, която се занимава с електрически автомобили. 

"Надявам се да имаме две от тези коли, реални, паркирани пред министерството. Най-хубавото е, че заводът няма да е до София", повдигна завесата на една от потенциалните сделки Петков, като надеждата му била до събота да се подпише меморандум с компанията.

Петков разказа и друга потенциална сделка. Става дума за немска компания, с оборот около 10 млн. евро. Тя обаче е измислила иновативен подход към продукта си и може да продава през голям марж на печалба, тоест има висока себестойност. 

Семейната фирма решила да инвестира в Плевен, защото там има голям текстилен клъстер, който може да й върши работа по доставките. 

Министър Петков коментира и вдигането на цената на тока за бит и бизнес от първи юли. Тази тема е притеснителна за всички, включително за компаниите, а Петков нарече проблемът "най-голямото предизвикателство" пред страната ни. 

Той имаше предвид трансформирането на въглищния регион около Стара Загора и преформатирането на българската енергетика към чиста енергия, така че да съответства на новите цели на Европейската комисия, а и на света. Там за заети обаче десетки хиляди души. 

"Трябва да намерим начин да преструктурираме сектора, запазвайки работните места", отчете Петков и заяви, че ако имаме национална цел като държава, то това би трябвало да бъде именно вкарването на българската енергетика в 21 век. 

По думите му, до момента сме загубили 10 години в "тези АЕЦ Белене-та, дупки и други такива проекти, огромни пари са наляти без да има нова базова мощност, която да реши проблема".