Националният съвет по биологично разнообразие към екоминистерството гласува днес за разширение на зоните в "Натура 2000", като в тях попадат едни от последните останали небетонирани местности Корал, Карадере и Паша дере. Това означава, че апетитните за инвеститорския интерес терени до ивиците стават една идея по-защитени от мащабно строителство - нещо срещу което от години се борят природозащитници и граждански активисти.

Заявката за допълнителната защита бе дадена от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев малко след встъпването му в длъжност и се приветства от от активистите, но не и от инвеститорите и собствениците на земи, които в дните преди заседанието на съвета организираха и протест.

За да стане факт решението на съвета обаче трябва да има такова и на Министерския съвет.

Макар в Натура зоните да няма забрана за строителство, планове, програми или отделни инвестиционни намерения се подлагат на оценка за съвместимост по реда на Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опразване на защитените зони.

Няма забрани за ползването на земеделските земи, само някои ограничения, свързани с използването на определени торове, или  коситбата по втреме на размножителния период на птиците. По отношение на горите ограничения има само за определени видове сечи, които във времето ще доведат до смяна на дървесните видове, опазвани в зоната.

 
Днешното решение разширява защитените зони "Ропотамо", "Плаж Шкорпиловци" и "Галата".