Единствено Централната избирателна комисия ще може да взима решение кога в дадена секция се спира гласуването с машини и се минава на такова с хартиени бюлетини. Това подчертаха говорителите на Комисията на пресконференция днес.

Припомняме, че по новия Изборен кодекс, изборите се провеждат изцяло с машини във всички секции с над 300 избиратели, но във всяка секция ще са налице и нужния брой бюлетини за изцяло хартиен вот - в случай, че машината има непоправим технически проблем.

"Ако в изборния ден възникнат обстоятелства, които налагат преустановяване на машинното гласуване и СИК взима решение за това, те трябва да уведомят съответния РИК, а той да съобщи на ЦИК. Само и единствено ЦИК ще взима решение дали са настъпили обстоятелства, които водят до преустановяване на машинното гласуване", отбеляза говорителката на ЦИК Росица Матева.

Тя обърна внимание и на мерките за сигурност на машините, като разпечатването на криптографския идентификатор на машината, в който се съдържа системният "хеш код" - екземпляр от който ще има всяка СИК в запечатан плик, така че да сравнят своя с разпечатания, да съставят протокол и по този начин да гарантират, че машината не е манипулирана или подменена на път към тях.

Матева подчерта, че не може да се спира изборния процес за дезинфекция. Те ще се извършват успоредно с процеса на гласуване.

Тя даде и конкретни указания и препоръки към гласуващите - да натискат леко картата в машината, докато щракне и бъде разчетена, да чакат търпеливо отпечатването на контролната разписка, а не да я дърпат, преди да е завършил процесът.

Според Цветозар Томов вероятността в някой от преброените протоколи да има разминаване е под 1%, дори без ръчно преброяване на разписките. Според него това е една "безмислица, достойна за Книгата на Гинес".

"Съществуват значително по-интелигентни методи да се убедим, че всичко е наред, и те изискват преброяване с достатъчен обем на случайна извадка, която да ни дава подобна сигурност. Не е необходимо да се броят всички, освен ако не сме аборигени."

Все още обаче не е взето решение нито за броя на секциите, в които ще се прави това преброяване, или кои ще бъдат те, отбеляза Митова. Това все още се обсъжда от ЦИК.