Призовавам Ви да дадете подкрепата си за партия ГЕРБ, за да формира стабилно дясно-центристко правителство за бъдещето на България. Това заявява във видеообръщение председателят на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент (ЕП) Манфред Вебер.

По думите му когато хората отидат да гласуват, те следва да бъдат водени основно от едно нещо и това е стабилността.

"От започването на кризата с COVID-19 цяла Европа се изправи пред големи предизвикателства – в лицето на икономическото и здравно измерение на кризата, породена от пандемията. За да преодолеем това сега, ние се нуждаем от стабилност, нуждаем се от едно стабилно правителство. Затова аз Ви приканвам да подкрепите ГЕРБ. На тях може да се разчита, досега те успяха да постигнат добро развитие на икономиката след кризата“, посочва Вебер.

Той е категоричен, че идеите на ГЕРБ са правилните за инвестиране в бъдещето на България, особено на младите поколения. 

В обръщението си Манфред Вебер заявява, че на европейско ниво има безпокойство относно машинното гласуване, което сега за първи път се прилага в България, а и в Европейския съюз. "

"Не ни вдъхва особено доверие решението на президента Радев да постъпи така, заедно със служебното правителство, защото проверката на резултата от гласуването по този начин няма да е толкова лесна. Затова екипът за наблюдение на изборите ще следи отблизо за реалното и правилно провеждане на изборите“, подчертава председателят на Групата на ЕНП в ЕП. 

"Мощната евроатлантическа подкрепа от нашите партньори ми дава нови сили. Благодаря ти, Манфред! Eвропейските лидери са единодушни - ГЕРБ е дясното в България. ГЕРБ може да върне страната на верния път. И този факт не може да бъде заличен. Дори от пропагандата на комунистите", написа Борисов във Фейсбук.

За пръв път от падането на комунистическия режим насам има съмнения, че изборите в България могат да не отговорят на най-високите стандарти за справедливост и прозрачност. Това заяви във видеообръщение към ГЕРБ и председателят Бойко Борисов бившият премиер на Канада Стивън Харпър, управлявал близо десетилетие, и в момента председател на Международния демократичен съюз.

"Възлагането на дигиталната система за гласуване на частна компания е в очевидно противоречие с насоките на Съвета на Европа, а българската Централна избирателна комисия не е успяла да представи гаранция, че машините за гласуване ще бъдат ефективно проверени с цел предотвратяване на възможна намеса в процеса на гласуване“, предупреждава Харпър.

Поради тази причина той призовава тези избори да бъдат наблюдавани и одитирани с най-висока степен на чувствителност и прозрачност. 

"Приятели, откакто Вашата партия се присъедини към мрежата на Международния демократичен съюз, винаги сме разчитали на ГЕРБ като силен защитник на свободата и демокрацията. Напълно наясно сме с политическите предизвикателства, пред които вие днес сте изправени в България. От изключителна важност е да останете силни и да защитавате нашите основни ценности на свобода, демокрация и върховенство на закона. Международният демократичен съюз твърдо стои с Вас, като партията, която предлага на хората в България солиден опит за стабилизиране на икономиката и борба с корупцията. Още веднъж Ви желаем успех в заключителния ден на кампанията за усилията Ви да осигурите по-добро бъдеще за България“, категоричен е Стивън Харпър. 

"Като премиер, управлявал близо 10 години Канада, той отлично знае колко важно е да защитим ценностите си и да не допуснем лявата популистка вълна да залее държавата ни. Споделям опасенията му за честността на изборите. Само ГЕРБ може да защити държавността в България", коментира Борисов във ФБ.

Партия ГЕРБ винаги е била гарант за успешна и модерна България, обяви Янез Янша, премиер на Словения, във видеообръщение до лидера на партията Бойко Борисов. 

Янша, в момента ротационен председател на Съвета на ЕС, е един от множеството европейски лидери, които обявиха подкрепата си за ГЕРБ на предстоящите в неделя предсрочни парламентарни избори.

"Силна и обединена Европа винаги е била твоя кауза. Вие винаги сте били извор на стабилност и просперитет за българските граждани. ГЕРБ никога не е бягала от отговорността на лидерството, особено напоследък по време на пандемията от COVID-19“, посочи лидерът на Словенската демократическа партия.

В заключениe Янша изтъкна огромния списък с успехи на Бойко Борисов и заяви на български: "Бойко, пожелавам ти победа на изборите!"

"Следващите 6 месеца ще са ключови за общите ни приоритети. Време е за лидерство и отговорност", коментира Борисов във Фейсбук.

Намесата в изборния процес, липсата на напредък във ваксинацията, съмненията за прилагането на Плана за възстановяване - всичко това е знак, че настоящият президент на България и Българската социалистическа партия гледат към миналото. А ние сме отправили поглед към бъдещето, заяви главният секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес-Истурис във видеообръщение в подкрепа на ГЕРБ за предстоящия вот.

"Скъпи приятели в България, изправени сте пред ключови избори на 11 юли. Аз от името на ЕНП мога да ви уверя, че нашите добри приятели и членове на политическото семейство, истинското център-дясно в България и в Европа ГЕРБ-СДС са тези, които ни представляват на предстоящите избори. В лицето на правителството, което напомня за периода 30 години назад преди падането на Берлинската стена, връщането на най-трудния период на социализма на власт, аз виждам като неща, които не ми харесват.

Намесата в изборния процес, също така липсата на напредък във ваксинационния план, съмненията относно използването и прилагането на Плана за възстановяване в момент, когато се намирате в тежка ситуация, породена от пандемията и последвалите я икономически затруднения. Всичко това означава, че нашите проевропейски, дясно-центристки приятели трябва да се завърнат с отговорност - с ясното съзнание за вярната посока на страната Ви в рамките на ЕС. Трябва да гледаме към днешния ден и към бъдещето, а не към миналото както правят другите.

Настоящият президент на страната и Българската социалистическа партия гледат към миналото. Ние сме отправили поглед към бъдещето. Ето защо Ви уверявам, че правилният глас, гласът за дясно-центристка Европейска партия, каквито са ГЕРБ-СДС, е гласът за бъдещето. Това е моето пожелание към всички Вас и се надявам, че Вие ще направите правилния избор за България. Това е нещото, от което имаме нужда в Европа - силна, мотивирана, проевропейска България. Можем и ще разчитаме на Вас! Много благодаря!"

Това заявява Лопес-Истурис, който Борисов определя като "силен и убеден европеец".

"И със сигурност добре разбира заплахата пред българската демокрация с флагман Румен Радев. Само истинските десни партии като ГЕРБ и СДС могат да върнат България на верния път", посочва лидерът на ГЕРБ във Фейсбук.

Австрийският канцлер Себастиан Курц също изпрати видеообръщение в подкрепа на ГЕРБ и Бойко Борисов днес.

"Скъпи Бойко Борисов, скъпи приятели от ГЕРБ, бих искал да Ви пожелая много успех на предстоящите парламентарни избори. Надявам се, че максимално много хора ще вземат участие на тези избори, и че партията на ГЕРБ и ти, Бойко Борисов, ще получите широка подкрепа", заявява Курц.

И подчертава, че е от решаващо значение България "скоро отново да има силно и ефективно управление".

"За да можем всички заедно в Европа не само да успеем да победим пандемията, но и да използваме възможностите на икономическия подем, който предстои в цяла Европа. За да могат хората да се възползват от този подем и да се завърнем отново към нормалния начин на живот

Изпращам сърдени поздрави към България и желая много успех на изборите!", казва австрийският канцлер.

Освен колега, Себастиан е и приятел, отбелязва Борисов в профила си във фейсбук, и добавя:

"Благодаря ти за подкрепата, Sebastian! Играем за победа!"

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ