Наблюдаващ прокурор от районното звено в Кюстендил се е произнесъл с отказ за образуване на досъдебно производство по твърдения за купуване на гласове на територията на общината. Това съобщава „Фокус“, цитирайки местните обвинители.

Случаят е интересен с това, че сблъска челно двама министри на вътрешните работи - сегашния Бойко Рашков и предшественика му в МВР Христо Терзийски, който е водач на листата на ГЕРБ в Кюстендил.

На първи юли Рашков каза буквално следното:

"В Кюстендил имаме много интересен случай. Там един бивш вътрешен министър е правил тези дни едно събиране с бивш областен управител и един излязъл, каквато е практиката в последните два месеца - в болничен.

Обсъждали са как да привлекат 15 000 македонци с български паспорти, които да гласуват тук в нашата страна. Повтарям: бивш министър на вътрешните работи."

Тогава той отказа да назове имена, но веднага реагира Терзийски, който освен че е родом от там, втори път води листата на ГЕРБ.

Терзийски каза нещо в смисъл, че - ако има факти, наследникът му на поста може да приложи цялата строгост на закона, а в противен случай трябвало да си понесе последствията. Той обяви още, че "постът изисква министърът да притежава някакво достойнство.“

Мълниеносно реагира с прессъобщение и прокуратурата - че ще направи проверка. Това стана още същия ден, а в съобщението се посочваше, че всичко тръгнало от докладна записка на полицейски служител, която - дебело е подчертано - е "в обем от 1 (една) страница" и в която...

"... се излагат твърдения, че на 29.06.2021 г. в хотелски комплекс в гр. Кюстендил – „две лица с двойно гражданство /на РСМакедония и РБългария/, неустановени към момента са провели среща с трето лице, жител на гр. Кюстендил неустановено към момента, като предмет на разговорите е бил предстоящите парламентарни избори“.

Иначе казано - някакви хора, при това неустановени, са си говорили нещо.

Въпреки това още тогава "прокурор при РП - Кюстендил е възложил проверка на органите на МВР, като е дал пълни, конкретни и подробни указания за събиране на достатъчно данни, с които да бъде изяснена фактическата обстановка".

Явно тази последователност води до това, че днес прокурорът се е произнесъл с отказ за образуване на досъдебно производство.