Спомене ли се в новините Община Царево, всички знаят, че става въпрос за нещо съмнително. Най-често новината е свързана с плаж, море и неизменно съпътстващия ги бетон.

Връщаме лентата десетилетия назад. 

Общината се управлява от агента на ДС „Иванов“ - кметът Петко Арнаудов. Арнаудов управлява в тандем с няколко скандални личности. Единият от тях е арх. Калин Тихолов, който бе номиниран за министър от кабинета "Орешарски", но само ден по-късно номинацията му бе оттеглена заради скандалната му слава. Вторият е адвокат Мосинов (вече покойник), станал известен със загубените ред дела докато е адвокат на общината. Показателен е случаят с петима бургаски адвокати, фалшифицирали пълномощни, за да водят дела от името на наследници на имоти в Царево, Варвара, Синеморец и Резово от 2010-2011 г. Проверката е разпоредена лично по нареждане на тогавашния главен прокурор Борис Велчев. За да се избегне влияние върху проверяващите, разследването дори е било пратено в Сливен, а не в Бургас.

Феодализмът в общината лъсва най-ярко през 2007 година. Тогава кметът Арнаудов поиска закриването и заличаването на целия Природен парк „Странджа“, атакувайки заповедта на обявяването му. ВАС бе напът да му съдейства и само шумните протести накараха парламента да гласува забрана за заличаване на вече обявени защитени територии. Всичко това се случи, за да защити агент „Иванов“ незаконния комплекс „Златна перла“ и бъдещото бетониране на ПП „Странджа“ - чрез премахване на пречките пред устройствения план, който вкара България в европейска наказателна процедура. Впоследствие тихомълком Арнаудов зае поста директор на Държавното горско стопанство в Царево. Без конкурс, тъй като за шефовете на горските и ловни стопанства такъв не се изисквал - по негови думи.

Връщаме се в наши дни. 

Датата е 13 юли 2021. Локация Царево. Състои се заседание на общинския съвет в Царево. Кмет вече е Георги Лапчев, издигнат от ГЕРБ. Тихомълком, чрез допълнение в предварително обявения дневен ред, се внася докладна записка за гласуване. Тя гласи: „Вземане на решение за не съгласуване и не приемане на нови защитени зони на територията на Община Царево“. 

Преведено на разбираем език, това означава: кметът прави опит да се постави над Министерство на околната среда и водите и се опитва да блокира одобрението на Националния съвет по биологичното разнообразие за разширяването на защитени зони по "Натура 2000", обявени на пресконференция от служебния екоминистър Асен Личев. Доводи към докладната – постъпили жалби от собственици на имоти и оправдания, че решението не е съгласувано с местните. 

Само, че… Преди по-малко от два месеца, също без съгласуване с местните, кметът решава да внесе докладна за преобразуването на единствения имот общинска публична собственост за спорт в Синеморец в 14 имота за застрояване. Ето тук лъсва двойният аршин относно общественото мнение. Само за ден, след публикуването на скандалната докладна в „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“ и разпространена в медиите, са събрани над 100 подписа против заличаването на единствения имот за спорт. Кметът оттегля докладната, но с доводи „техническа грешка“, омаловажавайки общественото мнение и с обвинение, че това е политически протест на хора, които ще отидат да пият бира и да оставят боклуците си на плажа в Царево.

Оправданията на кмета, самонарекъл се „борец срещу бетона“, се превърнаха в клише и гласят едно и също: община Царево няма Общ устройствен план (ОУП). Основен виновник за липсата на ОУП обаче е именно община Царево. Станала известна с надуваемите си плажове. И ако кметът беше наистина загрижен за липсата на ОУП, отдавна можеше да потърси отговорност от фирмата, изготвила проекта за такъв. Тъй като е налице манипулиране на данни за план от национално значение. Вместо това, кметът лансира изграждане на ледена пързалка в Царево - с прогнозна стойност от 8 милиона лева, а в същото време в Синеморец няма дори пречиствателна станция.

Администрацията на „бореца срещу бетона“ е издала и разрешението за строеж на скандалната вила на столичният арх. Добрев и също така е презаверила и разрешителното за строеж на хотела-фантом над плаж "Бутамята". Като за хотела дори не са си направили труда да проверят дали са налични всички необходими документи. За последните два строежа в момента се води проверка и от прокуратурата.

За да е пълна картината на феодализма трябва да припомним, че през 2018 година инж. Лапчев се опълчи на партийния си лидер Бойко Борисов относно застрояването на „Силистар“. И категорично отказва да представи документи изискани по Закона за достъп до обществена информация по електронен път. Така както го правят всички институции в България.

* Борислав Борисов е магистър еколог по образование. Създател и администратор на групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг" и граждански активист.