Царят дава, пъдарят не дава. 

С тази българска поговорка може да се опише създалата се поредна ситуация около една от най-спорните с решенията си морски общини у нас - Царево. Днес общинският съвет, по предложение на кмета Георги Лапчев, взе решение, което реално представлява опит за бламиране на Министерство на околната среда и водите.

Както е известно, преди седмица екоминистерството под ръководството на служебния министър Асен Личев направи нещо, което предшествениците му не смееха - предложи разширяване на зони от европейската мрежа "Натура 2000" за няколко от най-пиперливите места по Черноморието - обект на сериозен инвеститорски интерес поради факта, че са от малкото опазени от експанзията на бетона.

Става въпрос за "Галата", "Плаж Шкорпиловци" и "Ропотамо", като очакването е, че те ще се ползват с по-висока степен на защита - ако предложението мине и през Министерския съвет.

Проблем за Царево в случая е последната зона - "Ропотамо", в която попадат и земите при спорния от години плаж "Корал". Така на 8 юли кметът Лапчев внесе докладна записка до общинския съвет за днешното му заседание, която представлява "вземане на решение за несъгласуване и неприемане на нови защитени зони на територията на община Царево до приемане на Общ устройствен план (ОУП) на община Царево и План за управление на Природен парк "Странджа". Тоест - общината се противопоставя на намерението на правителството за "Ропотамо". Неофициалният мотив е протест на собственици на земи в разширената зона.

От публикация в групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг", която първа съобщи за наличието на докладната на Лапчев, става ясно още, че въпросното предложение е получило одобрението на пет общински комисии и така на провелото се днес заседание на местния парламент то бе одобрено - без никаква изненада. 

"В докладната няма законово основание и общините не участват в съгласувателни процедури - могат само да изказват становища като всеки друг", коментира пред Клуб Z Председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев.

Тоест, не е много ясно как юридически е обосновано това решение на общината и какви последствия би имало то.

А междувременно Царево не върви към приемане на Общ устройствен план. Последният проект бе подложен на безмилостни критики - не само заради предвидената урбанизация в парк "Странджа", но и заради неверни данни - "надуваеми плажове" (т.е. несъществуващи такива), които трябваше да обосноват бъдещо курортно застрояване. Първоначално не бяха отразени и дюните при "Корал". Място за бързане обаче няма, тъй като 44-ото Народно събрание удължи за пореден път срока, в който общините в България са задължени да приемат ОУП.

Това, че няма общ устройствен план не е непременно лошо за община Царево, даже обратното. Защото мераците за застрояване се случват с подробни устройствени планове. В добавка, случайно или не, назад в годините екоминистерството не е процедирало и действия по плана за парк "Странджа", в който трябва да се съдържат и режимите за забрана за строителство.

Припомняме, че в Царево и по-конкретно в село Синеморец, случаите с инвестиционни намерения и спорни решения на общината се прескачат буквално един друг. В момента прокуратурата проверява 32 потенциални строежа в местността "Поляните", изградена (почти) вила над скалната забележителност "Корабите", хотел-фантом над плаж "Бутамята".  Скандал имаше и с предложението на Лапчев терен, отреден за спорт, да бъде преобразуван в терен за жилищно строителство. И мн. др.