Григор Димитров ще участва в конкурса на "Академика 2011" за наем на кортовете в Борисовата градина в София, съобщи "Булевард България". Той има амбицията да изгради комплекс на световно ниво, който да бъде и лицето на българския тенис, добавя медията, собственост на Сибина и Асен Григорови.

Те са приближени до мениджъра на най-добрия ни тенисист - Георги Стоименов.

Спортният комплекс се състои от 13 червени корта на открито в парка, заедно със сграда със съблекални, помещение за масаж, ресторант и спортен магазин. Дванадесет игрища са разположени в четири клетки по три терена, а централният корт е с трибуни за 1000 зрители. Площта на съоръжението е 13 086 кв.м. 

Централната локация в градския парк му дава уникално предимство, както при провеждане на професионални турнири, така и за индивидуална подготовка и игра на състезатели и аматьори. 

Съоръжението е собственост на държавното дружество "Академика 2011" (с принципал Министерството на младежта и спорта) и досега се управлява от Българската федерация по тенис под името "Български национален тенис център". Последните финансови данни за 2019 г. отчитат загуба заради увеличени разходи за външни услуги, намаляване на активите, спад на инвестициите и на рентабилността, а видимо кортовете и комплексът са в недобро състояние, пише "Булевард България".

Ръководството на "Академика 2011" обяви конкурса на 1 юли, като максималният срок за наема на тенис комплекса е 20 години. Минималният изискван размер на инвестиционната програма е 2,5 млн. лв. (с включен ДДС), а началната конкурсна месечна цена на наема е 5500 лв. 

Кандидатите в конкурса могат да бъдат единствено спортни клубове и спортни федерации, които имат опит в стопанисването, поддръжката и експлоатацията на тенис кортове и имат опит в областта на организирането и провеждането на тренировъчна или състезателна дейност по тенис на корт за период от поне 5 години преди датата на кандидатстването.

Григор Димитров ще участва в конкурса заедно с "Тенис клуб Хасково", където работи неговият баща. Кандидатите имат срок за внасяне на концепция за развитие и инвестиционна схема за Националния тенис център до понеделник, 19 юли 2021 г. 

Предложенията ще се разгледат от комисията по оценка на следващия ден на закрито заседание. 

Инвестициите в тенис академии са обичайна практика на много от тенисистите от световния елит.