Сигналът срещу Иван Гешев "като всички други сигнали" е администриран и към вчерашна дата е разпределен на случаен принцип на прокурор. Това каза днес шефката на спецобвинителите Валентина Маджарова по време на брифинг, макар и посветен на друго - делото срещу Нено Димов за водната криза в Перник.

Въпросният редови обвинител ще има месец на разположение да се запознае със сигнала и най-вече да направи извод - фактите вътре достатъчни ли са, за "да си изгради извод извършено ли е престъпление". 

Може да възложи и проверка по случая... 

Самата Маджарова каза на журналистически въпрос, че тя би се абстрахирала, въпреки че Иван Гешев, който се явява началник на прокурорите, вече нарече сигнала "едно правно нищо".

"Това са нормалните неща, всеки български гражданин има конституционното право на жалба", обясни Маджарова, сякаш не е станало нищо особено и невиждано.

Тя е напълно убедена, че наблюдаващият прокурор ще се абстрахира от "всички публично изнесени факти и обстоятелства" и ще се произнесе по вътрешно убеждение. Тя апелира за "максимална хигиена за този магистрат" и отказа да назове името му.

А пък сигналоподателят Рашков ще бъде задължително адресат на уведомление от прокурора – какво е решил. Ако не е доволен, този акт подлежи на възразяване пред висшестоящата прокуратура (пропусна да каже, че по логиката все по-нагоре ще се стигне до... ясно кой да гледа сигнала срещу себе си, б.р.).

Маджарова каза и че прокуратурата е изготвила и искала разрешения за СРС във вързка с протестите, но категорично заявява, че се касае за законосъобразна дейност на наблюдаващите прокурори (има се предвид образуваното като повод дело срещу Васил Божков за опит за преврат, б.р.).

„Политически лица не са били обект на СРС“, каза за пореден път Маджарова.

Паралелно с това Спецпрокуратурата съобщи днес, че праща на съд Нено Димов. Бившият екоминистър ще отговаря за умишлена безстопанственост (чл. 219, ал. 4 от НК), защото имал задължения по стопанисване и опазване на водния ресурс на комплексните и значими язовири като "Студена", а пък не ги реализирал.

Димов, както е известно, при задаващата се криза през 2019 г. следвало в подписваните графици да даде приоритет на водоползването за битови нужди, а не за промишлени - към "Стомана" и ТЕЦ Перник.

(Както Клуб Z писа, по време на мерките за неотклонение обаче стана ясно, че на два пъти синдикати на металурзите от "Стомана" са заплашвали с писма правителството, че идват пред МС, ако им спрат водата, б.р.).

Претендира се щета от над 1 млн. куб. м вода, а равностойността ѝ е над 1,9 млн. лв. 

На съд с Нено Димов в крайна сметка отива само и и.д. кметицата на Перник от онова време Севделина Ковачева - че не въвела режим, както я съветвал шефът на ВиК (нищо че е напълно доказано, че тогава местната лидерка на ГЕРБ жени и областна управителка, Ирена Соколова е викала "на килимчето" въпросния ВиК шеф Иван Витанов - да го пита как така предлага преди избори да се въведе режим на водата, б.р.).

Шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова специално подчерта, че за пръв път след 1990 г. се пращал на съд действащ министър. И каза, че от началото на годината Специализираната прокуратура е предала на съд 38 лица на висши държавни длъжности за престъпления от т. нар. "корупционен каталог" (?!). А Нено Димов бил 39-ият... Нищо че престъплението му не било "класическото корупционно, каквото обикновеният човек си представя". 

Имало дори 7 влезли в сила присъди, но се оказа, че прокурорката не е подготвена с имена да каже кои са те.

Ето прессъобщението и видеото на прокуратурата:

През първото шестмесечие на 2021 г. Специализираната прокуратура е предала на съд с обвинения за корупционни пристъпления 38 лица, 7 са с влезли в сила присъди

През първите 6 месеца на 2021 г. Специализираната прокуратура е предала на съд 38 разследвани за корупционни престъпления лица, нанесли вреди за общо над 2,5 млн. лв. Присъдите на 7 други лица са влезли в сила с решения на Върховния касационен съд.

 39-ият предаден на съд обвиняем е бивш министър на околната среда и водите, обвиняем по досъдебното производство за водната криза в Перник в края на 2019 г. Днес, 29.07.2021 г., Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу него и срещу временно изпълняващата длъжността кмет на община Перник.

На 10 януари 2020 г. действащият по това време министър бе привлечен към наказателна отговорност за безстопанственост, след като в хода на разследването бе установено, че през периода от 01.04.2019 г. до 19.11.2019 г. е довел с умишлени действия до разпиляване на имущество, публична държавна собственост – вода за питейно-битови нужди от язовир "Студена", както и до други значителни вреди чрез засягане на стопанската  дейност на търговско дружество „ВиК Перник“ ООД (водоснабдяващо населението на гр. Перник и останалите селища в общината). Установените щети са в размер на 1 025 303 кубически метра вода на стойност 1 901 937,06 лева, представляващи незаконосъобразно разрешени и използвани количества вода за промишлени цели от търговските дружества „Стомана Индъстри“ АД и „Топлофикация Перник“ АД.

На 24.01.2020 г. към наказателна отговорност по делото бе привлечена и временно изпълняващата длъжността кмет на община Перник за това, че през периода от 09.10.2019 г. до 11.11.2019 г., след като е била уведомена писмено по надлежния ред от управителя на „ВиК Перник“ ООД, че е налице силно намаляване на дебита на водоизточниците и на водния ресурс в яз. "Студена", и след като ѝ е било предложено да бъдат предприети действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места в общината, не изпълнила служебните си задължения, произтичащи от Закона за местното самоуправление и местната администрация и от Наредба № 4/14.09.2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи и не предприела съответните действия (издаване на заповед) за въвеждане на режим на водоползване в община Перник.

В хода на разследването на водната криза в Перник бяха разпитани общо 156 свидетели. Обработено бе огромно количество документация. Извършена бе деветорна комплексна съдебно-техническа експертиза, направените бяха огледи на язовир „Студена“ и прилежащите му канали и деривации, както и геодезически замервания на язовирните съоръжения.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.