Десният бразилски президент Жаир Болсонаро настоя гласуването в страната на изборите догодина да бъде с хартиени бюлетини и електронни урни, за да бъдат избегнати измами, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Искам избори догодина, но чисти, демократични и честни", каза той в седмичното си обръщение в социалните медии към привържениците си.

Болсонаро показа поредица от видеоклипове като доказателство за измами в миналото, като твърдеше, че в Бразилия демокрацията е изложена на риск.

Критиците му казват, че Болсонаро, подобно на бившия американски президент Доналд Тръмп, иска да посее съмнения в изборите, за да има основание да не признае евентуалното си поражение през 2022 г.

Популярността на Болсонаро спадна заради голямата смъртност от коронавирус в страната, а допитвания показват, че в момента той изостава след бившия ляв държавен глава Луис Инасио Лула да Силва, макар че нито един от двамата още не е казал, че ще се кандидатира.

От месеци Болсонаро настоява Бразилия да използва смесена система при гласуване, в която гласоподавателите пускат бюлетини в електронин урни, а урните могат да дават разпечатка на подадените гласове, в случай на оспорване на резултата.

Висшият изборен орган в Бразилия отхвърли неоснователните твърдения на Болсонаро, че на изборите през 2014 г. е имало измами и каза, че електронното гласуване също може да бъде коректно отчитано.

Ескалацията в твърденията на Болсонаро дойде в напрегнат момент - само дни след като вестник съобщи сензационно, че бразилският министър на отбраната е заплашил, че изборите през 2022 г. няма да се състоят, ако не бъдат използвани хартиени бюлетини.

Вестник "Естаду де Сау Паулу" написа, че министърът на отбраната Уолтер Соуза Брага Нето - бивш армейски генерал, е казал това на председателя на камарата на депутатите Артур Лира.

И Лира, и Нето отрекоха твърденията в публикацията.

Бразилска машина за гласуване. Снимка Уикипедия

Критиците на машинното гласуване в Бразилия твърдят, че машините за гласуване не издават разписка за избирателя. Приложната програма, която проверява вътрешния интегритет на системата, сама по себе си е уязвима за промяна, но е възможно да се отпечатат разписки на хартиен носител, които позволяват на всеки да сравни колко гласоподаватели са присъствали и колко гласове са били вписани.

Проверки са установили, че системата за запечатване и затваряне на машините е проста и позволява лесен достъп до слота на вътрешната памет. Не е възможно обаче да се вмъкнат гласове във вътрешната памет без електронна урна, терминал на данни за избирателните работници и избиратели, както и техните пръстови отпечатъци.

Възможно е да се наруши тайната на гласуването, ако човек има списъка с идентификационните номера на избирателния списък и реда на гласуване. Като се сравни едното с другото, може да се разбере притежателят на коя лична карта е гласувал за кой кандидат. Но личните данни на избирателите  не са публични и редът на гласовете не се записва.

Има съмнения и че персоналът в избирателните секции би могъл да гласува вместо отсъстващите избиратели. Този персонал (членовете на секционните комисии) обаче включва много хора, изтеглени на случаен принцип от населението като средство за предотвратяване на този вид измами. Освен това в последните години се изисква биометрична идентификация на избирателите.