Пленумът на БСП така и не е взел решение днес дали ще подкрепи правителство на "Има такъв народ". Но пък е вззел друго - в случай, че третият мандат се озове в левицата, то служебният кабинет ще бъде предложен за редовен.

Това обяви лидерката на левицата Корнелия Нинова близо четири часа след старта на Националния съвет, който продължава да заседава.

По думите й пленумът е одобрил постигнатото до момента от преговорните екипи, но от предложеното днес от ИТН парламентарната трибуна под формата на декларация своеобразно споразумение за подкрепа, не отразявало в пълнота исканията на социалистите - като тези за увеличението на пенсиите, например, каза Нинова.

Затова било взето решение преговорите да продължат и ако ИТН върне мандата на президента Румен Радев изпълнен, ръководството на партията пак ще се събере, за да реши финално за подкрепа или неподкрепа.

"Продължвме разговорите с ИТН по тази политическа декларация и тя да бъде основата на писмен документ, на който държим", заяви лидерката.

Засега обаче от партията на Станислав (Слави) Трифонов не искат да подписват споразумения с потенциалните си партньори.

Нинова призна още, че е имало изказани съображения относно някои лица от така предложените за министри, но не посочи за кои. Тя отрече и депутати от БСП да са получавали днес съобщения от президентския екип, с които се лобира за неподкрепа на кабинет на партията на Станислав Трифонов, каквито публикации се появиха по-рано през деня.

По-рано в парламента своеобразно съвещание имаше и между ръководствата на групите на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", за да обсъдят декларацията на ИТН, изчетена от трибуната от Филип Станев. Но нищо повече. Двете формации, които потенциално могат да подкрепят кабинета, са решили да изчакат още, защото нищо не налагало мигновен отговор.

Междувременно номинираният за кандидат-премиер Пламен Николов заяви, че мандатът може да бъде изпълнен и утре. Тоест, от "Има такъв народ" да върнат пълна папка с имена със състав на кабинета на президента Румен Радев и преди петък, когато изтича крайният срок. Очаква се гласуване за така предложеното правителство идната седмица - на редовно заседание на Народното събрание.