Три сигнала за плагиатство са подадени до ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" по повод книгата на предложения за министър на вътрешните работи от ИТН Петър Илиев, съобщи правният сайт Лекс.бг.

И трите сигнала са дело не на преподаватели, а на студенти - които, ако са "заинтересовани лица", също имат право да подадат сигнал, според вътрешния правилник на университета.

През миналата седмица, когато името на Илиев бе спрягано за премиер, станаха публични подозрения за плагиатствани над 40 страници в неговата книга "Компетенцията на Народното събрание”, взети с малки промени от дисертацията на колежката му в университета доц. д-р Наталия Киселова.

Книгата се оказа неоткриваема, изтеглена от издателството, а бройките в Народната библиотека (които трябва задължително да бъдат депозирани там по закон) и в правни библиотеки в страната липсваха. По-късно студентската група "Правна лудост" откри екземпляр на изданието и публикува множество страници, показващи почти идентични пасажи в книгата на Илиев, публикувана през 2015 г., с такива от дисертацията на д-р Киселова, излязла през 2008 г. По-късно и "Дневник" откри екземпляр на книгата и показа още видно плагиатствани пасажи в нея.

Прави впечатление и фактът, че Илиев крие съществуването на това издание от всичките си биографии - и в сайта на партията, и в сайта на собствената си правна кантора, където ясно е записано, че е написал само две книги.

От "Има такъв народ" отрекоха обвиненията и заявиха, че Петър Илиев ще съди всеки, който застане с името си зад тях, и заявиха, че е отдавна изтекъл срокът за давност за плагиатство. Това е така обаче само за наказателно преследване - давност за плагиатство в академичния свят няма.

Процедурата в СУ изисква сигналите да бъдат проверени за допустимост от зам.-ректора по научноизследователска дейност проф. Николай Витанов, от юрист от правния отдел и от специалист от "Човешки ресурси". Те трябва да определят това до 7 дни. След това сигналите се изпращат до Етичната комисия на СУ, която трябва да назначи експертиза за установяване на плагиатство.

Ако то бъде потвърдено, Петър Илиев ще бъде освободен от длъжността си главен асистент във висшето учебно заведение и няма да може да напредва повече в академичната общност и в друг университет. В добавка, тъй като е адвокат, е възможно да загуби и адвокатските си права.