Посланичката на Литва в Китай заяви, че е била помолена от китайските власти да напусне страната на фона на дипломатически разногласия между Пекин и Вилнюс по повод Тайван, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Случаят се развива от юли, когато тайванските власти обявиха, че откриват представителство в балтийската страна, членка на ЕС.

Китай разглежда Тайван като част от своята територия, върху която трябва отново да сложи ръка, и се противопоставя срещу всяко официално дипломатическо признание на островните власти. Пекин обаче толерира по принцип създаването на тайвански мисии в чужбина под името "представителства на Тайпе" (столицата на острова).

Мисията в Литва обаче ще се нарича "представителство на Тайван" - формулировка, която изглежда сякаш легитимира територията като държава. Пекин вижда тук опит да се прокара идеята за независимост на Тайван.

Китайското външно министерство реагира във вторник, като обяви, че отзовава своя посланик от Литва и настоява Вилнюс да отзове посланичката си в Китай Диана Мицкевичене.

"Току-що бях пристигнала в Пекин (. . .), когато научих, че искат от мен да си замина", заяви тя снощи в имейл до АФП.

Също като всеки пристигащ в Китай, посланичката спазва в момента задължителната 12-дневна карантина.

"Ще си замина, щом това свърши и получа възможност да се преместя", уточни тя.

Литва изрази тази седмица "съжаление" заради китайската реакция и посочи, че макар да "зачита принципа за "един Китай", страната остава "решена да развива взаимно ползотворни отношения с Тайван".

Пекин отхвърли снощи този аргумент, отбелязва агенцията.

"Не може, от една страна, да казваш, че зачиташ принципа за "един Китай", а от друга открито да поддържаш официални отношения с тайванските власти", отсече Хуа Чунин, говорителка на китайската дипломация.

"Китай има правото и задължението да даде легитимен и разумен отговор" на това "тежко посегателство върху неговия суверенитет", подчерта тя в комюнике.

Пекин засили военния, икономическия и дипломатическия си натиск върху Тайван, откакто през 2016 г. там дойде на власт президентката Цай Ингвен, чиято партия традиционно се бори за независимост на острова.

Цай полага усилия да формира тайванска национална идентичност, различна от китайската, и отказва да признае консенсуса между Пекин и Тайпе от 1992 г., утвърждаващ принципа за единство на острова и континента в рамките на "един Китай".