Талибаните обявиха, че са установили контрол върху цялата територия на страната, съобщи телевизия "Ал Арабия", предаде БТА.

Техните сили влязоха днес в столицата на страната Кабул. Афганистанският вътрешен министър Абдул Сатар Мирзаквал увери, че ще има "мирно предаване на властта" на преходно правителство в Афганистан, съобщи Франс прес.

"Афганистанците не трябва да се тревожат (...). Няма да има щурм срещу града (Кабул). Ще има мирно предаване на властта на преходно правителство", заяви министърът във видеопослание.

Вестник "Техеран таймс" съобщи, че афганистанският президент Ашраф Гани води преговори с представители на талибаните в президентския дворец, предаде ТАСС. Афганистанската охрана на двореца е сменена с американски военни. До двореца стоят в очакване три хеликоптера на ВВС на САЩ. По данни на вестника бившият афганистански президент Хамид Карзай и външният министър Мохамад Ханиф Атмар призовават Гани да подаде оставка.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид потвърди пред Би Би Си, че в президентския дворец се водят преговори за мирна смяна на властта.

Преговорите са организирани от ръководителя на Висшия съвет за национално помирение Абдула Абдула, предаде Ройтерс.

По данни на телевизия "Толо нюз" предаването на властта в Афганистан ще се състои днес в президентския дворец в Кабул, съобщи ТАСС.

Ройтерс съобщи, че ключови дипломати от американското посолство в Кабул продължават работата си от територията на столичното летище, където бяха прехвърлени с хеликоптери от посолството. Дипломати от ЕС са преместени на тайно място и са в безопасност.

САЩ призоваха други страни да преместят дипломатите си на летището за последваща евакуация от страната.