Всеки трети британски лекар е преживял някаква форма на насилие, като 52% от тях не са подали оплакване, твърди се в изследване на Британската медицинска асоциация от 2008 г. 

Оттогава насам нито БМА, нито други медицински организации са провеждали подобно изследване, установи Клуб Z. Никой не успя да ни каже защо няма по-скорошна статистика, но според говорители на Кралския колеж на общопрактикуващите в момента това не е сериозен или често срещан проблем във Великобритания.

През далечната 2008 г. в Шотландия два случая са предизвикали възмущението на обществото - общопрактикуващ лекар е бил пребит в кабинета си в Глазгоу, а друг е бил намушкан в западния край на града. 

Около 600 медицински лица са били включени в проучването на БМА, като една трета от тях признават, че са били жертви на насилие, включително заплахи и вербални нападки. Сред описаните физически наранявания са удари, ритници, намушквания, ухапвания. 

Най-често пациентите нападали своя доктор, защото били разгневени от чакането или възмутени от отказа да се предпише определено лекарство. Дамите в тежката професия имали значително по-голям шанс да бъдат нападнати от мъжете - 37% спрямо 27%.

Най-рядко с насилие от страна на пациенти се сблъсквали хирурзите, а най-често специализанти и джипитата.

Тогавашният здравен министър на Великобритания Шона Робисън заявила, че "всяка форма на насилие срещу служители на Националната здравна служба е абсолютно недопустима."