Най-вероятната дата за президентските избори ще е 7 ноември, а евентуален втори тур - на 14-и. Пълен консенсус между партиите в парламента, които трябва да насрочат датата, обаче все още няма.

Това се разбра след свикания днес председателски съвет, посветен основно на машинното гласуване, готовността на Централната избирателна комисия и на доставчика на устройствата "Сиела Норма" да организират избори, в т.ч. 2 в 1, както и на неизчистените въпроси между ЦИК и "Сиела" относно софтуера.

Но ще има ли вот 2 в 1 - за президент и за парламент на този етап не е ясно. И няма как да е - очаква се в петък държавният глава Румен Радев да връчи третия мандат за съставяне на правителство, по неофициална информация - на БСП.

В днешния председателски съвет, свикан насред пленарното заседание, участваха председателката на ЦИК Камелия Нейкова и двамата говорители Росица Матева и Цветозар Томов, както и изпълнителният директор на "Сиела" Веселин Тодоров. Тодоров за пореден път декларира готовността на компанията да организира вота, като подчерта, че при избори 2 в 1 ЦИК ще трябва да поръча допълнителни около 2400 машини. Причината - времето за гласуване би се удължило, според изчисленията на Томов - с 25-30% и в по-големите секции (с над 400 избиратели) трябвало да се поставят допълнителни устройства.

Ако ЦИК закупи въпросните машини, то те ще струват над 16 милиона лева (по 5200 лв. на устройство). В момента държавата разполага с около 11 000 устройства, като за вота през юли закупи допълнително 1600. Има обаче вариант допълнителните устройства да бъдат наети.

Днес обаче стана ясно, че ЦИК и "Сиела" продължават да имат неуредени въпроси. Комисията дълго време отказваше да изплати на компанията парите по договора, сключен през февруари от стария състав на комисията. Спорът в момента е за софтуера, като от ЦИК твърдят, че не им е предаден напълно, докато компанията твърди обратното. Така доставчикът чака от държавата още 9 милиона лева, но и според двете страни по спора, той ще бъде разрешен в рамките на следващи разговори.

От думите на изпълнителния директор на компанията се разбра още, че по отношение на чужбина, устройствата няма да бъдат връщани в държавата след първия тур, а ще останат в дипломатическите ни представителства. Там от "Сиела" ще командироват техници, които да настроят софтуера за съответния вот.

На този фон днес от ГЕРБ за пореден път настояха за изменения в Изборния кодекс (каквито внесоха преди седмица) - за връщането на хартиената бюлетина. От бившата управляваща партия настояват избирателите да имат право да решат дали искат да гласуват с устройство или с класическата бюлетина, както бе преди измененията, направени буквално за една нощ от 45-ото Народно събрание, когато машината стана единственият способ за гласуване. В момента по закон с устройства се гласува във всички секции с над 300 избиратели, в т.ч. в чужбина, като обаче се подсигуряват и хартиени бюлетини, в случай че машината се развали и вотът с нея не може да продължи.

Любопитното е, че дори в БСП се чуват гласове "за" една такава поправка. Това бе партията най-голям радетел за изцяло машинния вот, но след краха на левицата на последните избори, в редиците й се чуват гласове, че това се дължи в голяма степен и на гласуването с устройства, изплашило електората на социалистическата партия.

Важно е да не бъде отменяна стъпката на парламента изборите да са само с машини и тази възможност за честни избори да не бъде проиграна - опонира обаче днес съпредседателката на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова.

Против връщането на хартията е и председателката на парламента Ива Митева ("Има такъв народ") - един от авторите на измененията в ИК, с които машината бе въведена като задължителен способ за гласуване. Тя обаче призова президентът да вземе отношение по искането на ГЕРБ да се броят контролните разписки от машините - като гаранция, че вотът е отчетен правилно. Сега такова броене се прави само на извадка от устройствата.

Към момента обаче предложеният от ГЕРБ проект за изменения в ИК не е разпределен за разглеждане в правната комисия.