"Няма място за паника, за разпространение на страхове, ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрол."

Това каза здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг, посветен на въвеждането на нови противоепидемични мерки.

Мерките са значително по-меки от предложените в понеделник от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Новите мерки

Те включват ограничаване на работното време на заведенията до 22 часа, т.е. на практика затварят нощните заведения, забрана на колективните спортове на закрито и посещения на детски клубове и т. н., има и известни ограничения в капацитета на различни други събития и услуги. Преустановяват се и масовите прояви като събори, фестивали и т. н.

  • Допуска се провеждането на занятия в езикови и други центрове при спазване на дистанция от 1,5 м и до 10 човека в посещение.
  • Преустановяват се посещения в детски центрове, клубове и др.
  • Провеждането на конгреси, семинари, обучения и т. н. при не повече от 30 процента и не повече от 30 участници в помещение.
  • Преустановява се провеждането на тиймбийлдинги и други подони мероприятия в колективи.
  • Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия като събори, фестивали и т. н.
  • Провеждането на конкурси, изпити е позволено е позволено при 30 на сто от капацитета и до 30 души в помещение.
  • Позволени са посещенията на театри, цирк, концерти и т. н. културни прояви на закрито при използване на 50 на сто от капацитета и само на седящи места.
  • Позволени са посещенията на музеи и галерии при не повече от 1 човек на 8 кв. м. , 1,5 метра и носене на маски на лице.
  • Посещенията в танцови и др. школи се допускат при използване на до 30 на сто от капацитета и не повече от 10 души в помещение.
  • Позволени са масови състезания на закрито, но без публика. На открито - с публика при 30 на сто от капацитета, маски и физическа дистанция от 1,5 м.
  • Фитнесите ще работят при 30 на сто от капацитета. Плувните басейни, спортните зали и клубове - мгат да действат при 50 на сто от капацитета си, спазване на физическа дистанция.
  • Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява.
  • Заведенията ще работят от 7 до 22 часа, позволени са шест души на една маса, защитни маски от персонала, дистанция от 1,5 м между облегалките на столовете на съседните маси.
  • Позволени са кръщенета, сватби и т. н. - 30 лица на закрито и 60 лица на открито.
  • На пазари и тържища - еднопосочно движение. 

Остава възможността за работа при пълен капацитет при 100 процента ваксинирани персонал и посетители, при представени отрицателни тестове или сертификати за преболедуване.

"Училищата ще започнат присъствено. Това е нашето становище към днешна дата. Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните не направихме необходимото - не се ваксинирахме. Учебният процес ще започне, както е планиран. Не изключваме възможността да има промяна", каза още министърът.

Кога влиза в сила заповедта

Заповедта ще влезе в сила от понеделник, ще важи до края на октомври.

"Проведохме редица обсъждания преди да вземем мерките, анализирахме всички аспекти от разпространението на кризата. Имаме близо 40 становища с оценка на предложенията на доц. Кунчев и с идеи и предложения за мерките и какви компенсации да има", добави той.

Плановите операции в болниците продължават, уточниха здравните власти.

"Планът не бил административен акт, бил модел на поведение", каза днес на Кацаров на повод широко рекламирания COVID план на здравното министерство, който при представянето си беше представен като начин да се гарантира предсказуемост и да се избегне хаосът.

"Правим го за вашия живот и здраве, за нас е неприятно да издаваме тези заповеди, за да има успех трябва да е общо усилието", добави министърът.

„Ниският процент на ваксинация ни принуждава да наложим нови мерки срещу разпространението на вируса. Регистрираме както нарастване на броя на болните, настанени за лечение в болница, в това число в интензивните отделения, така и на смъртността. 85% от починалите са хора над 60-годишна възраст. Последното ни място по ваксинация закономерно ни отрежда първо място по смъртност от COVID-19“, каза още той.

Какво беше предложението на Кунчев

Мерки за ограничаване разпространението на COVID, които важат за цялата страна. Това предложи в понеделник доц. Ангел Кунчев в доклад до здравния министър. Те включват спирането на масови мероприятия (така популярни по места, особено през летните месеци - бел. ред) - концерти, събори, фестивали, преустановяването на конференции, семинари, изложения и т. н. на закрито. Изключение се прави при пълно ваксиниране. 

Доц. Кунчев предложи още да се преустанови провеждането на спортни прояви на закрито. А на открито - без публика. Тук отново има изключение - при пълно ваксинирани.

Без групови посещения на басейни, фитнеси и т. н. Допускат се индивидуални - при спазване на дистанция и ограничения в капацитета. Изключенията са отново за ваксинираните.

Затварят се музеи, галерии и други културни прояви. Изключение има за работа при 50 на сто капацитет при пълно ваксинирани.

Затварят нощните заведения, казина. Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т. ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Затварят и заведения за хранене на закрито. Допуска се обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м между столовете на масите и посетителите са групи до 6 човека на маса и при ограничено работно време в границите между 7.00 и 22.00 часа. Алтернативният вариант е както при нощните заведения.

Заведенията веднага заплашиха с протест, протестно шествие се състоя във вторинк във Варна. Кацаров поиска становища от засегатите браншове и предложения от тях за мерки, които да ги удовлетворяват. Премиерът Стефан Янев обясни, че решението е в ръцете на здравния министър. Самият Кацаров описа във вторник влошаващата се епидемична остановка в страната. България излезе на първа позиция в ЕС по COVID смъртност на 1 млн. души, остава неизменно последна по ваксинации сред страните от съюза.  Опасенията за навлизане в експоненциалната фаза идват в навечерието на старта на учебната година.