Повече от 55 милиона души по света страдат от деменция и последиците от това неврологично заболяване, което лишава хората от паметта им, се изчисляват на 1,3 трилиона долара годишно, съобщи Световната здравна организация (СЗО) в доклад, цитиран от ДПА, АФП и ТАСС, информира БТА.

Заболяването може да бъде предизвикано от инсулт, мозъчна травма или болест на Алцхаймер. Според прогнозите, със застаряването на населението по света, броят на хората с деменция ще се увеличи на 78 милиона до 2030 г. и ще достигне 139 милиона души през 2050 г.

Едва една-четвърт от страните са разработили национална политика в подкрепа на пациентите с деменция и техните семейства, се посочва в доклада. СЗО призова правителствата да предприемат мерки за справяне с това предизвикателство пред общественото здраве.

"Деменцията ограбва от милиони хора паметта, независимостта и достойнството им и лишава останалите от хората, които познават и обичат", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Деменцията не е проблем само за страните с високи доходи. Всъщност над 60 на сто от болните от деменция хора живеят в страни с ниски и средни доходи", каза Катрин Зеехер, експерт в отдела по психично здраве в СЗО.

Деменцията засяга паметта, ориентацията, способността за учене, говора, преценката и способността на хората да се справят с всекидневните си задачи. Зеехер отбеляза, че състоянието може да засегне и хора под 65 години и 10 на сто от пациентите с деменция са с това ранно проявление на заболяването.

Появата на деменция не е неизбежна и е възможно някои рискови фактори да бъдат ограничени чрез контрол върху хипертонията, диабета, диетата, депресията и употребата на алкохол и цигари, се посочва в доклада на СЗО.


"Можем да правим всички тези неща, за да поддържаме здравето на мозъка и да намалим когнитивния спад и риска от деменция. С тези мерки може да се започне от по-ранна възраст", каза експертът от СЗО Тарун Дуа.