Евродепутати засипаха с критики Европейската комисия и изобщо ЕС, като ги обвиниха в провал в борбата с корупцията в България.

Това стана по време на дебата в Европейския парламент в Страсбург. Той бе свикан специално заради наложените през юни от САЩ санкции срещу Васил Божков, Делян Пеевски и зам.-шефа на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков. Те са за корупция и са по американския "Глобален закон Магнитски".

Повечето от изказалите се обвиниха Европа, че си затваря очите пред ситуацията в България и че не се справя в собствения си двор.

На обратното мнение бе Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Той заяви, че американските партньори са подведени от кръга „Капитал“. И обяви, че Делян Пеевски (бивш депутат от ДПС) не се харесва на този кръг, защото с единствените си три медии го разобличава.

Преди това Ангел Джамбазки посъветва либералите да се позаинтересуват кой в България е автор на знаменитата фраза „Аз разпределям порциите“.

Дебатът се състоя въз основа на въпрос с искане за устен отговор до Европейската комисия. Той бе изтогвен от испанския евродепутат социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар от името на оглавяваната от него парламентарна Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. 

Във въпроса депутатите изтъкват, че наложените санкции повдигат сериозни въпроси за подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. Те също така искат да разберат как Европейската комисия възприема действията на САЩ срещу корупцията в държава членка и как това се отразява върху оценката на досегашните действия на Комисията по този въпрос.

Какво казаха българските евродепутати

Четирима български евродепутати се изказаха по време на дебата. Интересното е, че думата не взе нито един наш представител от Европейската народна партия (ЕНП) – най-голямата сила в Парламента.

Първа говори Елена Йончева от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

„Българските граждани знаят много добре проблемите с корупцията. Те протестираха срещу превземането на съдебната система в страната, срещу нагласените обществени поръчки. И когато го правeха, те бяха бити, унижавани, заплашвани и влачени по съдебните зали“, започна тя.

След което се обърна към еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, която бе в залата. Йончева заяви, че го прави от името на всички български граждани:

„България е обект на мониторинг в областта на правосъдието и вътрешните работи. И въпреки наличието на всички инструменти в нито един доклад до момента не са констатирани нещата, за които говорят американските власти. Защо? Откъде идва разликата, че във вашия доклад се говори за напредък, наличие на резултати? Критиките обаче са прекалено предпазливи. Докато САЩ говорят за системно даване на подкупи на високопоставени лица, включително на действащ политически лидер. Кой е този политически лидер, госпожо комисар?“

Елена Йончева уточни, че не призовава за европейски санкции, а за ефективност в действията на ЕК, за да бъдат открити проблемите. А на страни като България да бъде помогнато да ги преодолеят.

Вторият въпрос на социалистката бе дали Комисията е имала сходна информация на тази, която разпространи администрацията на САЩ за тримата санкционирани. И ако не, какви действия са предприети от нея за установяване на фактите.

„Защото ако изнесената от САЩ информация е вярна, имаме сериозен проблем с върховенството на закона в ЕС. Не само заради ситуацията в България, но и заради това, че нашите инструменти не са ефективни. Ако изнесеното обаче не е вярно, как трябва да реагираме, за да защитим имиджа на ЕС и водещата роля на страните членки в този план?“, завърши българската представителка.

Съпартиецът й Петър Витанов смята, че американските санкции говорят за пълния провал на ЕС да се справи с корупцията. А понеже Комисията е следяла ситуацията у нас, това е и неин провал.

„Едно от двете чисто и просто не е вярно. Или американската администрация е получила напълно погрешна информация срещу България, или ЕК си затваря очите от години насам“, констатира депутатът.

Според него европейските граждани много добре знаят какво се случва в България. От години ЕК публикува „чудесни“ доклади с клишета за борбата с корупцията и върховенството на закона. И това довело до две неща. Първо, циментиран е бил корумпираният режим на Бойко Борисов, който продължавал да се хвали с огромната подкрепа от Брюксел, колко е близък до хората там и колко пари дава Брюксел на правителството му. Но едновременно това само е засилило скептицизма и песимизма на европейските граждани. По думите на Витанов те се питат защо Брюксел не казва нищо, не знаят ли какво се случва, кой се облагодетелства от европейски средства.

„Как може от Вашингтон да успеят да видят корупцията, но да не можем да я видим ние тук, от Брюксел. И как можем да твърдим, че ЕС може е играч на международно равнище, а не можем да си оправим къщата?“, попита социалистът.

Нидерландката София ин 'т Велд от ОЕ посочи, че ЕС изпада в смешна ситуация.

„Знаем, че има корупция в много страни членки, включително моята. Но от Комисията казват: „О, това е материя от национална компетентност“. Сега виждаме трета страна, извън ЕС, която налага санкции. Трябва да се събудим. Това значи, че има проблем в начина по който функционира ЕС.“

Тя изказа мнение, че трябва да бъде въведен мониторинг върху спазването на правата на човека в Малта, Словакия, България и други страни от ЕС.

Накрая Ин 'т Велд съобщи, че идва идната седмица у нас, без да уточни подробности. Очевидно става дума за отдавна обявеното посещение на делегация на оглавяваната от нея Мониторингова група за България към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП.

Тази новина развълнува Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). 

„Напоследък откривате тази корупция само в държави, чиито правителства или политиката им не ви харесват. Това са вечните набедени – България, Полша, Унгария, Словакия. Те са лошите, корумпираните. Всички други са чисти като сълзички и никога нищо не са помирисвали от корупция. Дали това е така? Естественто, че не е“, попита и сам си отговори той.

„Консерваторът“ продължи с нападките си:

„Уважаеми, има ли някой в тази зала, който може да си мисли, че има корупция с европейски средства на местно ниво? Че тези, които са назначени, избрани от вас, комисари разни, проверяващи, нямат никаква представа какво става в страните членки и там просто едни лоши хора крадат парите, без това да се знае? Не е така, защото или вие сте назначили най-некадърните хора на света, или тези хора си затварят очите за корупцията в приятелски за вас правителства.“

След това Джамбазки се обърна лично към София ин 'т Велд с думите, че за да научи за корупцията в България, няма нужда да идва у нас.

„Трябва да попитате в собствената ви група няколко неща. Попитайте например какво означава изразът „Аз разпределям порциите“ и научете кой го е казал. Това ще ви помогне много да разберете тези процеси“, посъветва я българският депутат.

Споменатият от него израз е на Ахмед Доган – почетен председател на ДПС. Движението има трима депутати в либералната група, към която принадлежи и Ин 'т Велд.

Накрая Джамбазки обясни и правните аспекти на санкциите. Той заяви, че всеки обвинен в криминално престъпление е невинен, докато вината му не бъде доказана в съда. Затова всички трябва да внимават със списъците, защото днес ги прави един, а утре - друг.

На амбразурата

Съвсем различна бе насоката на изказването на Илхан Кючюк от ДПС и либералната група ОЕ.

„Безспорно САЩ са най-важният партньор на ЕС. Няма защо да обяснявам точно каква е ролята на ДПС в утвърждаването на това стратегическо партньорство. Но в този случай нашите партньори са дълбоко подведени от един кръг - „Капитал“, начело с олигарха Иво Прокопиев", каза Кючюк.

Той обясни основанията за думите си:

„Първо, обвиненията към г-н Пеевски са абсолютно несъстоятелни. Това с всеки изминал ден се доказва от българските власти. Нашата парламентарна група задава въпроси и получава съответните отговори.

Второ, много време определени лобисти говорят за тяхната роля в процеса, въпреки, че доколкото го познавам, те нямат съществена роля.

Трето, една от най-влиятелните фигури в този кръг, ден преди да бъдат оповестени санкциите, каза, че очаква благи вести от САЩ, каквото и да означава това. Явно този кръг е добре информиран и може да си позволи ден по-рано да говори пред българската общественост.

Тъй като знаем самия механизъм на оповестяване, а той е много лимитиран в рамките на Вашингтон, няма как тази информация да е излязла, ако не работят други лобисти в целия процес.

Нека ви кажа какво стои зад този олигархичен кръг. Той включва силно медийно влияние, претенции за абсолютна защита на човешките права и свободи, претенция за либерализъм в българското политическо пространство. Заедно с това обаче има и разклонения, свързани с НПО. И най-важното – участва във властта, без да участва в избори. И това го каза премиерът Бойко Борисов. В първото му правителство имаше шестима министри, посочени от този кръг. Е, харесва им това. Г-н Пеевски не им харесва, защото с трите медии години наред ги разобличава. И ние ще продължим за го правим – това го казвам от тази трибуна, с най-голяма отговорност.“

Кючюк бе прекъснат, тъй като надхвърли лимита от две минути за изказване.

Защо ЕК не публикува доклади за корупцията?

Хуан Фернандо Лопес Агилар, който е авторът на въпроса, разкритикува Комисията, че е престанала да публикува годишни доклади за корупцията в ЕС. Той даде за пример шведката Сесилия Малмстрьом, която, подобно на сънародничката си Илва Йохансон, бе еврокомисар по вътрешните работи през 2010-2014 г. Малмстрьом открито говорела за корупцията в Съюза. Това обаче останало без последици.

Самата Йохансон заяви, че ЕС сериозно се притеснява от санкциите на САЩ срещу негови граждани, особено когато те са наложени без предварително уведомление. (Такъв е случаят и с Божков, Пеевски и Желязков – б.р.).

Еврокомисарят обеща, че корупцията ще бъде в обхвата на бъдещия инструмент за гарантиране на вътрешната сигурност в Съюза.

Чехът Станислав Полчак от ЕНП е на мнение, че за борбата с корупцията трябва да бъде създадена истинска полицейска структура, нещо като Европол, която да бъде под прякото ръководство на ЕС. Същевременно борбата трябва да се води не само срещу дребните риби, но и срещу едрите играчи.

Той не пропусна да нападне премиера на собствената си страна – Андрей Бабиш, който е разследван за незаконно получаване на пари от еврофондовете. Полчак обяви, че в случая става дума за корупция на институционално равнище.

Германецът Даниел Фройнд от групата на „Зелените“ разказа за свое неотдавнашно посещение в България, по време на което се е изумил, че унас постоянно се говори за чували с пари, заграбване на пари и бизнес, престъпници с достъп до експремиера. Депутатът изрично посочи, че един от тримата санкционирани – Васил Божков, е пряко свързан с Русия.

„Дори България се надява да има втори кръг санкции. Американците явно правят нещо, а европейците остават безучастни. Срамота е, че такива действия не идват от Европа, а разчитаме на американците. Мониторингът нищо не поправя. Явно не се възползвате от всички инструменти. Върховенството на закона е механизъм, който не използвате“, изтъкна Фройнд, който през миналото лято дойде специално у нас, за да подкрепи протестите срещу правителството на Борисов.

Освен това български представители се оплакали на германския евродепутат, че са поискали помощ не само от Комисията, но и от страните членки за борба с корупцията. Не получили обаче нищо.

САЩ се намесвали в изборите у нас

Независимият Балаж Хидвеги от Унгария пък видя предизборна намеса.

„Борбата с корупцията може да запази своя смисъл, само ако не се използва за политически цели. Не можем да си обясним защо САЩ решиха, че точно преди изборите в България е моментът да се ускори борбата с корупцията в тази страна. Много интересно“, каза той.

Санкциите бяха обявени на 2 юни, а вотът у нас бе на 11 юли - само 40 дни по-късно.

Хидвеги е от управляващата в Унгария партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан. Заради постоянни търкания нейните евродепутати напуснаха групата на ЕНП в Европейския парламент и станаха независими.

Парламентът трябва да бъде възпиран от желанието си да се меси в изборите на страните членки, завържши Балаж Хидвеги.

В края на дебата Илва Йохансон призна, че Комисията не разполага нито с правомощията, нито с капацитета да провежда разследвания за корупция. С тях обаче разполагат новосъздадената Европейска прокуратура и ОЛАФ – Службата за борба с измамите.

Еврокомисарят припомни, че през февруари ОЛАФ е поискала България да възстанови 6 милиона евро, отпуснати от Комисията като безвъзмездни средства за закупуване на автомобили за нуждите на МВР.