„В противовес на обстоятелството, че американският „Закон Магнитски“ няма действията на територията на ЕС, някои страни членки (на Съюза – б.р.) използват налагането на санкции от страна на САЩ като претекст за незаконни репресии срещу лица и фирми. Което е в грубо противоречие както на вътрешното им законодателство, така и на общностното право. Такъв е случаят с Република България.“

Това заяви пред Европейския парламент българският евродепутат Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Еврпопа“ (ОЕ).

Той говори по време на дебат, посветен на Глобалния европейски санкционен режим за нарушаване на човешките права. Той бе приет през декември 2020 г. Още докато се обсъждаше, режимът получи названието европейски „Закон Магнитски“, макар в него, за разлика от САЩ, да не бе включена корупцията.

Кючюк не спомена имена и подробности за „случая с Република България“.

Преди месец САЩ наложиха санкции срещу група лица и компании заради корупционна дейност. Сред наказаните е и депутатът от ДПС Делян Пеевски. В списъка е и укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков, издирван у нас.

Наскоро пък българските власти публикуваха списък с хора и фирми, свързани с включените в санкционния американски списък лица и компании.

„Заслужава си усилието да бъде направен преглед на приложното поле на европейския „Закон Магнитски“, особено в контекста на  геополитическото му влияние като важна част от инструментариума на европейската външна политика. Но също толкова си заслужава да бъде казано, че той не бива да се превръща в инструмент за свръхрепресии и нарушаване на човешките права и свободи“, каза Кючюк.

Накрая той заяви, че контекста на казаното по превратното тълкуване на американския закон от държавите в ЕС не бива да се допуска същото и относно европейския му аналог.

„Т.е. санкциите по него не трябва да се превръщат в търпяно свръхнаказание, без вината да е доказана от независим съдебен орган след преценка на всички факти и доказателства“, уточни евродепутатът.

Александър Йорданов от СДС и Европейската народна партия (ЕНП) обаче назова Васил Божков.

„Важно е как ще се прилага санкционният режим. Един пример. Български олигарх, който се укрива от правосъдието в Дубай и срещу когото има 18 повдигнати обвинения, активно подкрепи миналата година гражданските протести срещу правителството и главния прокурор. Медиите цяла година му правеха реклама. После стана ясно, че той е включен в списъка със санкция по „Закона Магниски“. Парадоксът е, че той регистрира политическа партия и сега е кандидат-депутат“, изтъкна Йорданов.

Затова според него е важно не само да има борба с корупцията, но и механизъм, който да разкрива свързаността на някои граждански организации, политици, партии, свързани с лица от списъка по „Закона Магнитски“.

Повечето изказали се евродепутати настояха Глобалния сакнкционен режим да бъде допълнен и в него да бъде включена корупцията. Някои дори са склонни да бъде създаден отделен механизъм за нея. Но поти всички смятат, че тя трябва да бъде санкционирана така, както това става в САЩ, Канада и Великобритания.

Също така повечето депутати настояха единодушието за налагане на санкции според европейския режим да бъде заменено от квалифицирано мнозинство. Става дума за поне три пети от страните членки на ЕС (15 на брой), в които живеят най-малко две трети от населението му.