7% само за три месеца и цели 22% за година. С толкова са се повишили цените на горивата у нас, обяви днес пред бТВ юристът на на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев. 

Номинално данните показват, че към този момент цената на литър бензин А95 струва около 2,27 на колонките в бензиностанциите, като такава е била цената и преди месец. От март на тази година обаче има сериозно увеличение - тогава цената е била едва 2,04 лв. за литър. 

Според Бенчев, за да има повишение или понижение на цените трябва да се наблюдава постоянен тренд за поне около 10-15 дни. А фактите показват, че международните пазари хвърчат само нагоре поне от шест месеца. 

"Причината е в суровия петрол. Потребителят днес може да види от касовата бележка колко е цената на самата суровина, на труда и на това, което държавата прибира като акциз и ДДС. Ние няма къде много да оперираме в тези 60% акциз и ДДС, нито с останалите за всички разходи суми", обясни Бенчев. 

Това, което е важно обаче е, че поевтиняване в следващите месеци, а дори и години - просто не се очаква. 

Причината, според Бенчев е, че няма нови находища на природен газ или нефт, такива дори не се проучват, а в същото време потреблението ще продължава да расте, което нормално води и до по-високи цени.