Китайският бранд за смартфони Honor, доскоро част от техногиганта Huawei, може да стане обект на санкции от САЩ, пише Android Authority.

По информация на изданието Пентагонът и енергийното министерство на Щатите искат да сложат бранда в черен списък по същите обвинения - съвместна дейност с Китайската комунистическа партия, която застрашава сигурността на САЩ.

Това бе поводът компанията Huawei да бъде санкционирана през май 2019 г. от тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп. На американските компании, включително Google, им беше забранено да правят какъвто и да е бизнес с китайския гигант - чипове или софтуер, което доведе до загуба на достъп до магазина за приложения Google App Store в смартфоните на компанията.

За да спаси успешната и на Запад дъщерна фирма Honor, от Huawei я продадоха.

От американското търговско министерство и Държавния департамент обаче не смятат, че от санкции има нужда. Honor а в момента дори не прави бизнес в САЩ, а и не произвежда 5G оборудване - по този начин американците считаха, че Huawei застрашава сигурността на САЩ, а компанията дори обмисляше да продаде основните си флагманни линии P и Mate.

Така сега решението за санкциите зависи от US президента Джо Байдън.

Huawei загуби вече сериозното си присъствие на пазара в много държави, макар да действа в Китай.