Китайският телекомуникационен гигант Хуавей (Huawei) отчете най-големия в историята си спад на приходите през първата половина на 2021 година, след като американските санкции го принудиха да продаде част от бизнеса си със смартфони, преди нови сфери за растеж да бъдат разработени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Компанията обяви приходи от 320,4 млрд.юана (49,56 млрд. долара).

Най-голямото понижение е в бизнесите на концерна, насочени към потребителите, което включва и подразделението за смартфони. Приходите в този сектор са се сринали с 47 процента до 135,7 млрд. юана.

Маржинът на чистата печалба все пак леко се е повишил до 9,8 процента, до голяма степен благодарение на повишаване на ефективността, посочи говорител на компанията.

През 2019 г. предишният президент на САЩ Доналд Тръмп включи Хуавей в черен списък и забрани достъпа на концерна до жизненоважни технологии с американски произход. Това засега възможностите на Хуавей да проектира собствени чипове и да получава компоненти от външни доставчици.

Санкциите навредиха силно на бизнеса на Хуавей със смарфони и за първи път от над седем години компанията изпадна от топ 5 на китайските доставчици през второто тримесечие, с доставени 6,4 милиона броя устройства, според консултантската фирма Каналис (Canalys).

През същото тримесечие на миналата година концернът е доставил в Китай 27,4 милиона смартфона, без отчитане на нискобюджетните Онър (Honor). Хуавей продаде марката през ноември.