Недекларирана валута на стойност 422580 евро е открита при проверка на митнически пункт "Капитан Андреево", съобщават от Агенция "Митници".

На 18 септември 2021 г. в посока изход от България към Турция пристига товарен автомобил марка "Мерцедес". Превозното средство, с турска регистрация, управлявано от турски гражданин, е пътувало от Нидерландия за Ирак през България и Турция.

Митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас извършват проверка на влекача на товарния автомобил, при която във фабрични кухини в арматурното табло и в хладилника са намерени укрити 422 580 евро. Недекларираната валута е с обща левова равностойност около 826 494 лева.

Образувано е досъдебно производство по описа на Териториална дирекция "Митници" Бургас под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград.

Водачът на товарния автомобил е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс - затова че не е изпълнил задължението си да декларира пред митническите органи писмено във валутна митническа декларация пренасяната през границата валута, която е външна граница на Европейския съюз и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура-Хасково, Териториално отделение-Свиленград. По делото се извършват активни процесуално-следствени действия.