Служебният министър на културата Велислав Минеков обяви, че ГЕРБ е "превзела със сила 2 етажа от НДК" и затова сега възнамерява да ги помоли учтиво "да си намерят другаде имот".

Той оповести намеренията си пред "Тази неделя" по Би Ти Ви.

"Това не е предизборна атака, НДК е във финансов крах. Няма значение коя е партията. Искам да спася НДК и разчитам много на новия борд. Искам си наема", обяви Минеков. "Тогавашният областен управител Данаил Кирилов прави така, че обявява двата етажа като отпаднала полза и ги дарява на партията", обясни министърът като не пропусна да се подиграе на предложените преди година конституционни реформи от бившия министър на правосъдието.

Той подчерта, че досега от ГЕРБ не са платили и лев за наема и ги съпостави с Би Ти Ви, която също има офиси в НДК, но си плаща "редовно и почтено".

"Тези два етажа мисля да ги върна обратно на НДК, тъй като и без това съсипаха НДК през тези години. Дълговете са невъзможни. Ще ги помоля учтиво да си намерят другаде имот. Ще ги помоля да напуснат настойчиво", закани се Минеков.

Минеков обясни, че ще поиска помощта на ДАНС за изясняване на финансирането за реставрацията на паметника на Цар Освободител в столицата:

"Там 1,8 млн. лв. ги няма. Не знаем откъде са дошли, кой ги е похарчил, няма обществена поръчка. Реставрацията е дадена на неграмотно лице".

Според него това са пари, които са получени от руски бизнесмен, който е включен в санкционен списък на Съединените щати и се твърди, че е част от престъпна групировка.

"Имаме хотел на Черноморец, който е със 111 легла, даден е под наем и до днес, седма година, няма един лев печалба. Даден е под наем на симпатични хора, даже са си направили басейн".

Министърът на културата обясни, че все още се установява от кого е отдаден под наем хотелът на ведомството

Той даде за пример "българския Лувър" - "Квадрат 500", който бил построен от "любима столична фирма", която била "осмата по документи".

Година по-късно същата компания построява на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов "малък дворец" в София за 240 000 лева.

"Но всичко е законно", отбеляза през усмивка Минеков и посочи идентичен случай - "По същия начин се изгражда Колодрума в Пловдив, а след това строителят строи къща на кмета и хотел на неговата майка. Но всичко е законно".

Министърът отбеляза, че няма да бъде част от инициативния комитет на Румен Радев за президентските избори, но увери, че го подкрепя "от сърце" и че "той със сигурност ще бъде президент".