Съдът на Европейския съюз (СЕС) започна днес петдневно изслушване на жалбата на американската компания „Гугъл“ срещу Европейската комисия заради наложената преди три години рекордна глоба от 4,34 милиарда евро.

Технологичният гигант бе санкциониран през 2018 г. за неправомерно използване на операционната си система „Андроид“ за мобилни телефони. Чрез нея „Гугъл“ засилила доминиращата си роля на пазара на общото търсене в интернет.

Глобата от 4,34 млрд. евро е рекордна санкция, налагана някога в ЕС за нарушаване на антимонополното законодателство.

Делото започна в деня, в който се навършиха 23 години от създаването на компанията, превърнала се в най-добрата и най-популярна световна търсачка.

Само след 6 седмици СЕС трябва да се произнесе за друга глоба срещу търсачката. През 2017 г. Комисията наложи наказание на „Гугъл“ в размер на 2,42 милиарда евро. Тогава причина бе незаконно предимство, което компанията е дала на своя сайт за сравнително пазаруване.

Само преди три месеца Брюксел започна ново антимонополно разследване срещу „Гугъл“. То трябва да установи дали американският дигитален гигант е нарушил правилата на ЕС за конкуренцията, като е фаворизирал собствените си технологични услуги за онлайн дисплейна реклама във вреда на конкурентните доставчици на рекламни технологични услуги, рекламните фирми и онлайн издателите.

Битката срещу „Гугъл“ се води от датския еврокомисар Маргрете Вестагер, която от 2014 г. насам отговаря за конкуренцията. Тя взе на мушка технологичните гиганти от Силициевата долина в САЩ.

Вестагер обаче претърпя досега две поражения в Съда на ЕС в резултат на обжалвания. През юли 2020 г. базираната в Люксембург институция отмени решението на Комисията „Епъл“ да плати 13 милиарда данъци на Ирландия. А през май т.г.  Съдът поряза ЕК за решението й „Амазон“ да плати налози в размер на 250 милиона евро на Люксембург.