"Ти, приятелю, приятелко, с теб може да се случи това, което се случи с Петър Илиев."

Така се обърна към симпатизантите си лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в първия си пост във Facebook, след като Етичната комисия на СУ "Св. Климент Охридски" потвърди, че бившият кандидат за премиер и два пъти кандидат за министър е плагиатствал от труда на колежката си доц. Наталия Киселова.

Трифонов изтъква, че Илиев е бил едно от предложенията на ИТН за министри, но това "беше отдавна, оттогава се случиха много неща".

"Дали Петър Илиев е плагиатствал или не – ние не можем да знаем, защото нито сме специалисти, нито сме отговорни за нещо подобно, а и това е казус, който, ако въобще се е случил, е бил много отдавна, много преди да съществува „Има такъв народ“," подчертава Трифонов.

До момента от ИТН напълно отричаха обвиненията към Илиев. Дясната ръка на Трифонов - Тошко Йорданов - многократно заплашваше със съд всеки, който обяви Илиев за плагиат.

Самият Трифонов твърдеше, че обвинението в плагиатство е с цел юристът да бъде "смачкан". Бившият шоумен дори заплашваше студентите, подали сигнала за тежкото нарушение на академичната етика:

"И също така ще се погрижа да разбера кой си ти или кои сте вие, които сте в състояние да изгорите книга, да съсипете човек заради амбициите си за власт."

Книгата на Илиев в пълния й размер от 697 страници, с която Етичната комисия се сдоби благодарение на юристи, които са я закупили през 2015 г., всъщност е изтеглена от библиотеки и от пазара от самия Илиев. 

Илиев не е бил във властта, не е отговарял "за магистрали, за пари", или за каквото и да е, свързано с власт, подчертава лидерът на ИТН.

Според него обаче интересът към Илиев всъщност е интерес към партията, нейните решения и действия. Трифонов предупреждава своите симпатизанти, че за да не им се случи същото, което се е случило на Илиев, се налага да бъдат перфектни.