Дори при невиждани жеги по света в настоящата 2021-ва година, никой не се учудва, че на Антарктида температурите са изключително ниски сега, в пика на зимните месеци там.

Но макар да е сред най-топлите години, записвани някога, 2021-ва е особена и с факта, че на Южният полюс също се достигат температури, близки до рекордни - но под минуса, разказва „Вашингтон пост“.

Между април и септември средната температура на станцията Амундсен-Скот е била -61 по Целзий. По-студено е било последно през 1957 г. Студът е необичаен и защото в последните 30 години средната температура е с цели 4,5 градуса по-висока. Руската станция "Восток" пък е отчела в четвъртък -79,4 по Целзий (но там през 1983 г. термометърът удря под -89 градуса).

За данните съобщава ученият Стефано ди Батиста, информацията бе потвърдена от Ричърд Кулатър, изследовател от Глобалната служба за моделиране и асимилиране на аднни към НАСА.

Според учените става дума за ефект, причинен от полярния вихър в стратосферата, сезонен феномен, типичен за Южното полукълбо. Силата на вихъра се влияе и от местния климат на повърхността. Колкото по-силен е, толкова по-студено става - защото студените ветрове и въздушни маса се задържат дълго около ледения континент.

Макар и впечатляващо и неочаквано, учените характеризират този запис като просто проблясък и любопитство, тъй като както Антарктида, така и планетата продължават бързо да се затоплят на фона на ескалиращото екстремно време.

Екстремният студ тази зима на Южния полюс не променя факта, че Земята като цяло се затопля - но е интересен феномен, който впечатли климатолозите по света. Това прави и тяхната работа особено тежка - при под -60 по Целзий хидравликата на летателните апарати спира да работи, а горивото на самолетите минава в консистенцията на желе.

Изключително студеното време продължава да обхваща антарктическото плато. Максимилиано Ерера, климатолог, който следи световните екстремни метеорологични условия, написа в туитър, че температурата на руската гара Восток спадна до минус-110,9 градуса (минус-79,4 по Целзий) в четвъртък, което беше само един градус (0,6 по Целзий) от най-ниската регистрирана температура в света по време на Октомври.

Сегашните температури все още са на известно разстояние от най -студените, наблюдавани някога на континента. През юли 1983 г. Восток се срина до минус 129 градуса (минус 89,6 по Целзий). Сателитите са открили температури до минус-144 градуса (минус-98 по Целзий).