Кметът на Симитли Апостол Апостолов и шефът на Областния съвет на БФС в Монтана Радой Христов бяха огласени от Стилиян Петров като хора, агитирали за Борислав Михайлов за извънредния конгрес на съюза утре (вторник, 12 октомври) от 10 часа в НДК.

По думите на Стилиян, който е в екипа на основния претендент Борислав Михайлов, Апостолов се разпрострял извън Югозападна България. Той определи действията им като "агитация в кавички". Христов, детски идол на бившия капитан на "Селтик" и "Астън Вила", и други местни и зонални шефове на съюза пък казвали на делегатите, че ще си загубят работата, ако Михайлов не бъде преизбран.

Бербатов, Стилиян и Мартин Петров, а също така Петър Величков (член на Изпълкома на БФС и сега) и Борис Станков дадоха брифинг в БТА.

По думите им в дните преди конгреса сегашната футболна власт опитва да оказва натиск. Делегати, излъчени от клубове, които имали отявлена опозиционерска позиция, нямало да получат достъп до събранието. БФС неправомерно опитвал да се намеси и да ги спре със сигнали към прокуратурата, че са назаконно излъчени от клубовете. По този начин влизал в ролята на страна в процес, в който не би трябвало да се меси.

Беше даден пример с делегат на "Балкан" (Варвара), но беше посочено името му.

Още около 15 клуба само днес се обадилили на Бербатов и Петър Величков с апел да им бъде оказана помощ, за да присъстват. Те не получили делегатските си карти, не знаели къде в София е хотелът и т.н. Регионалните шефове на БФС не им вдигали при обаждания.

"Марката български футбол в световен мащаб е умряла", заяви Стилиян Петров, който беше доста емоционален.

Той изреди няколко имена на легенди в българския футбол (от сегашната футболна власт), като спомена и Христо Стоичков. След което се извини за това. Тези хора е трябвало да извършат промени, но не са го направили, по думите му. Поради това времето им е изтекло.

Бербатов започна първи. Той изрази разочарование от думите на шефове на БФС, че не са видели нито една програма за развитие на българския футбол. А екипът му представи такава още преди месеци на сайт, специално направен преди конгреса.

Повод за свикване на брифинга бе тревога в него и съмишлениците му дали събранието в зала 1 на НДК ще протече честно и прозрачно по отношение на избора. Интегралната бюлетина не стигала, трябвало урните за вота да са на сцената, а не по тъмни ъгли, посочи Петър Величков, бивш шеф на OMV за България.

Величков каза, че над 140 клуба са им казали, че имат спънки - неполучаване на делегатски карти, спиране на излъчени кандидати и т.н. 

"Хората масово не искат да участват в конгреса", рече Ясен Петров и зададе риторични въпроси какво клубовете знаят за програма на Борислав Михайлов, че биха го подкрепили. Такава нямало, не е представена поне.

Но от страх "агитираните" клубове нямало да кажат кой ги притиска и как. Какъв е интересът на Апостол Апостолов, за да води кампания за Михайлов, дори извън областта си, продължи на висок тон Стилиян.

Петър Величков каза отново, че БФС лъжел за неоткрити нередности и прекратени разследвания на прокуратурата за неправомерно усвоени средства, например за Европейското за юноши до 17 г. през 2015 г. Те не били спрени, а държавата още не била "влязла по същество". Програмата, приета на конгреса през 2018 г., изобщо не била изпълнена на "110 процента", както твърдят Борислав Михайлов и други шефове. Поне три обещания не били изпълнени, като сред тях е класиране на националния отбор на голямо първенство.

Той разказа, че по времето преди оставката на Михайлов заседанията на Изпълкома траели по 20 минути и БФС работел като непрозрачна организация. След оттеглянето му сбирките вече траели по два часа и повече. Тогава станало ясно, че съюзът бил завлечен със стотици хиляди левове от некоректни наематели на базата в "Бояна" - на ресторанта, кафенета и т.н.

И били изготвени погасителни планове тези дългове за ток, вода, наем и т.н. да започнат да се изплащат. Според Величков Националната футболна база, направена с пари от ФИФА и УЕФА, била непрактично голяма. Трябвало да е по-скромна и за 8-9 милиона евро. А сега, неспособен да я стопанисва, съюзът отдавал обекти под наем и така се занимавал с непривични дейности, не и с футбол.

Величков и Бербатов се позоваха на разкрития на Bird.bg и покрай досиетата "Пандора", че липсвали 2 милиона евро (средства от ФИФА и УЕФА) за огромния комплекс до правителстваната резиденция. Двете централи превели 11,5 милиона по различни програми, а БФС отчел 9,5 млн.

Петър Величков заключи, че сегашната управа вече няма капацитет да управлява. Също така постави въпроса кому е нужно БФС да ангажира две охранителни фирми за конгреса - едната да въдворява ред пред залата (очакват се запалянковски протести, бел. ред.), а другата за самия конгрес.

"Ние да не сме някаква затворническа банда?, запита бизнесменът. - Тези хора какво ще правят в залата? Ще гледат делегатите лошо, ще ги притесняват..." 

Той и други от екипа имат опасения дали кандидатите за президент ще бъдат допуснати в залата. Дадоха пример с миналия конгрес, на който Любослав Пенев и Ивайло Дражев бяха оставени отвъни влязоха само, за да произнесат речи. Пред бТВ вчера Борислав Михайлов обеща, че това няма да се случи - този път претендентите щели да присъстват на конгреса от самото начало.

Димитър Бербатов не е получил сигнали да са давани пари на ръка на клубове от страна на настоящото ръководство. Но се стигнало до познати практики, докато той и екипът му говорили за футбол и реформи, "другият лагер" раздавал мрежи, топки, екипи, софри, почерпки и т.н.

Стилиян Петров за първи път заяви, че по негово време в националния отбор имало момчета, които не се знаело защо са там, но не посочи имена, тъй като няма доказателства. Когато Бербатов се оттеглил, никой не опитал да го върне. Не беше подминат критично и сегашният селекционер Ясен Петров, който намекна преди загубата от Литва, че може да си тръгне, ако Михайлов не остане на власт, тъй като бил назначен от екипа му.

"Тази надпревара е тежка, задкулисна, неспортсменска, мръсна... Какво ще правим, ако не спечелим? Пътища много, ще мислим, отсега не мога да кажа. Ние сме се настроили за победа. Всичко, което искаме, е честен конгрес и да бъдат спазени определени правила. Така никой няма да обвини новия президент, който и да е той, че има нещо нередно", рече към края Димитър Бербатов.