Днес се очаква да продължи огледът на заседналия край Камен бряг кораб. Машинното отделение и корпусът на плавателния съд са наводнени, което усложнява операцията по разтоварването на азотния тор. Също днес трябва да бъдат анализирани снимките, направени от двамата водолази, които вчера се качиха на "Вера Су".

Вече не се говори за спасителна операция, а за изваждане на потънал товар. защото корабът "Вера Су" се води официално потънал. Той не може да потъне повече, защото е застанал стабилно на плитчината край Камен бряг, съобщи БНТ.

Поради факта, че корабът е наводнен, е много трудно да се достигне до товара му, който трябва да бъде изваден. Обмислят се няколко варианта, като единият от тях е да се използват люковите закрития. За да се случи това обаче, е необходимо допълнително разрешение от Министерството на околната среда и водите.

Според експерти най-оптимистичната дата, на която може да започне изваждането на азотния тор, е 1 ноември. По думите на директора на "Морска администрация" всички експерти, които вече ще се качват на кораба, ще го правят от стръмните скали на Камен бряг.