След като се споразумя с капитана, прокуратурата предава на съд 26-годишния мнои помощник капитан на заседналия кораб "Вера Су".

Това става ясно от съобщение на добричките обвинители.  

К.А., роден в Истанбул, е бил на вахта в нощта на инцидента. Той ще бъде съден за това, че като вахтен помощник капитан, нарушавайки правило от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, допуснал да заседне кораб край бреговете на Република България, пишат от държавното обвинение.

Някъде след поредно отбелязане в 03:25 ч на 20 септември обвиняемият се е унесъ ли заспал - ще опита да защитят в съда.

Прокуратурата оценява настъпилите имуществени щети от деянието в размер на 6 680 734, 85 лева.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане във Добричкия окръжен съд.

Казва се все пак, че действията по разследването продължават по други две направления в отделно досъдебно производство - има ли замърсяване на морската вода, както и дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни. 

Ето и съобщението на прокуратурата в оригинал:

Окръжна прокуратура-Добрич предаде на съд 26-годишния втори помощник-капитан на кораба „VERA SU“, заседнал край Камен бряг през септември 2021 г. К.А., роден в Истанбул, е бил на вахта в нощта на инцидента. Той ще бъде съден за това, че като вахтен помощник капитан, нарушавайки правило от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, допуснал да заседне кораб край бреговете на Република България, като деянието е извършено по непредпазливост и от него са настъпили значителни имуществени вреди в размер на 6 680 734, 85 лева. К.А. е привлечен в качеството му на обвиняем за престъпление по чл. 341, буква „а“ във връзка с чл.340, ал.1 от НК.

На 20 септември 2021 г. в акваторията на Черно море, в района между село Камен бряг и к.к. „Русалка“, корабът „VERA SU“, плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местност „Яйлата“. В хода на разследването на случая е установено, че в  00:00 часа на 20 септември 2021 г. капитанът на кораба предал носенето на навигационна вахта на втория помощник-капитан К.А. Обвиняемият бил сам на вахта на мостика, изпълнявал рутинните си задължения, като следвал курса, по който трябвало да се движи кораба, и на всеки половин час отбелязвал върху навигационната карта позицията на кораба.

В 03:25 часа корабно време К.А. направил поредното отбелязване, корабът останал на курса си и се движел със скорост около 7,5 възела. Малко след това обвиняемият, бидейки на вахта на мостика, се унесъл и заспал. В 04:15 часа „VERA SU“ заседнал в акваторията на Черно море в скали близо до брега на с. Камен бряг. При засядането на кораба, вахтеният помощник-капитан се събудил от раздрусване на кораба, веднага спрял мотора на мостика и се отправил към каютите на другата част от екипажа, за да ги уведоми за случилото се.

Предстои делото срещу К.А. да бъде насрочено за разглеждане във Добричкия окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок до три години.

Другият подсъдим по случая - капитанът на товарния кораб „VERA SU“ Х.Е., вече беше осъден и получи наказание „лишаване от свобода” за срок от три години, изпълнението на което се отложи за срок от пет години.

Действията по разследването продължават по други две направления в отделно досъдебно производство. Изяснява се има ли замърсяване на морската вода и настъпили ли са щети за природата, както и дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местността Яйлата и региона.