Районната избирателна комисия (РИК) в Стара Загора отказа да регистрира кандидатска листа за народни представители, предложена от Коалиция "Демократична България Обединение" за 27-ми изборен район - Старозагорски, за изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г. 

Решението бе обжалвано от ДБ.

Какво се е случило при регистрацията? РИК обяснява, че 45 минути преди крайния срок за регистриране на листи в офисите на комисията са се появили Атанас Славов и Магдалена Овчарова от ДБ с документи за вписване на кандидат-депутати. 

Електронен подпис върху хартиен документ - възможно ли е

Още при предаване на документите приемащите членове на РИК установили, че предложението за регистрация на кандидатската листа и пълномощното, с което приносителят на документите е упълномощен за това, не са подписани, а върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване на представените книжа. Това означава, че документите са изпратени по електронен канал електронно подписани, но разпечатването на такъв документ на хартия не може да докаже, че наистина е подписан, тъй като сертификатът за електронен подпис може да се провери само в електронна среда.

РИК незабавно устно е дала указания на двамата приносители да представят необходимите документи, подписани собственоръчно от представляващите коалицията, както и представените разпечатани книжа (предложение и пълномощно) да бъдат изпратени на електронната поща на РИК до 17,00 часа на 12.10.2021г.

"Г-н Атанас Славов беше поканен да завери представените книжа, като верни с оригиналите им, но той отказа с аргумента, че заверка според него не е необходима. В 17,36 часа на електронната поща на РИК – Стара Загора постъпи имейл с подател Надежда Йорданова (niordanovas@gmail.com) с прикачен файл с наименование 27_PoA_Registracia_Kandidati.pdf и в 17,38 часа от същия имейл, от същия подател – 27_Предложение_РИК.pdf. Видно от публичния електронен регистър на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите за народни представители на 14.11.2021 г. на ЦИК, горепосоченият имейл не е сред официално декларираните електронни адреси за кореспонденция на Коалиция ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ", пише в решението на РИК Стара Загора. 

В 18,02 ч в залата на РИК влязла Магдалена Овчарова, предоставяйки на председателя на РИК една флаш-памет, уточняват от РИК, но не обявяват дали са разгледали съдържанието й и какво са установили.

РИК смята, че документите не са представени във вида, изискван от Изборния кодекс, и отказват да впишат листата на ДБ за Стара Загора. 

ДБ обжалва в ЦИК

ДБ внесе днес жалба в Централната избирателна комисия (ЦИК) срещу отказа на РИК в Стара Загора да регистрира листата й за парламентарните избори на 14 ноември.

Водачът на листата и преподавател по конституционно право Атанас Славов и Магдалена Овчарова от „Демократична България“ са предоставили всички необходими документи на хартиен носител и флаш памет в 16.15 часа във вторник (12 октомври) – 45 минути преди изтичането на крайния срок, твърдят от обединението.

"В решението на РИК се твърди, че флаш паметта не е предоставена и е била донесена едва в 18.02 ч. Тя е необходима, за да се установи автентичността на електронните подписи на пълномощното, подписано от съпредседателите на „Демократична България“ Атанас Атанасов и Христо Иванов. Видеозаписът от заседанието на комисията обаче показва друго. Флаш-паметта е отворена от члена на РИК Денчо Денев. В жалбата се уточнява, че това се е случило в присъствието на друг член на РИК - Елица Сярова. Те са уверили  двамата представители на „Демократична България“, че са свалили от флаш паметта всички необходими документи. Денев е направил  коментар, че електронният подпис на Атанас Атанасов е издаден в качеството му на председател на ДСБ, а електронният подпис на Христо Иванов като физическо лице.  Нищо такова обаче не се казва в решението на РИК, с което отказва регистрация", жалват се от ДБ.

От самата флаш-памет може да се установи кога са подписани документите на него и кога документът е отварян за последен път (например чрез функцията Last accessed), пишат ДБ в съобщение до медиите. Ако са копирани файловете от флашката на компютър, те дори и да се изтрият, в софтуера за отваряне на PDF документа може да се запази история на отваряните файлове.