Кметството на Ню Йорк маха от една от залите си статуята на Томас Джеферсън. Защо? Защото е бил робовладелец. Имал е над 600 роби и от една робиня е имал шест деца. Исторически факт.

Black Lives Matter! 

Точка.

Комисия на градската управа е гласувала единодушно тази статуя ...

Снимка АП / БТА

.

.. да отиде в една от залите на историческото дружество в Ню Йорк. Т.е. да бъде в правилен политически контекст. Да припомня, без да възхвалява.

Джеферсън е бил несъмнен лицемер, което на възпитан политически език се нарича „сложна и противоречива личност".

Особено видно е второто, ако човек сравни писанията му, „че робството робството е зла институция, която развращава господаря повече, отколкото потиска роба“ с пълното му бездействие срещу него - и като губернатор на Вирджиния, и като държавен секретар, и като вицепрезидент и като президент на САЩ.

Т.е. и Джеферсън има обратна страна и  тя не бива да бъде премълчавана, за да превъзмогне американската нация една от дълбоките си родилни травми.

Обаче (това е съюзът, пред който се пише запетайка и след който обикновено започва интересното)...

Джеферсън е един от авторите на конституцията на САЩ. Той е един от „отците основатели“ на най-мощната демокрация в света. Той е третият ѝ президент. Той отдавна не е обикновен смъртен, а символ, легенда, национален герой.

Джеферсън е голям и където и да преместите статуята му, остава такъв. Той остава голям, дори ако я разрушите. Не е изключено  това да го направи още по-голям.

Когато малки хора започнат да се разправят със статуите но големи личности, се получава колизия,  която ражда ... Доналд Тръмп. Не се изненадвайте, ако през 2024 г. той се върне в Белия дом.

Защото освен Black Lives Matter има и America First и тези два девиза взаимно се подхранват.

Има и едно техническо „обаче“.

Какво да правят сега във Вашингтон с Мемориала на Джеферсън? 

Мемориалът на Джеферсън във Вашингтон. Снимка Уикипедия

В кой музей да преместят този монумент, който сам има размерите на музей? Да го гръмнат като софийския мавзолей? Да сменят статуята вътре и надписа на фронтона?

Оставете другото, ами там наблизо е и Паметникът на Джордж Вашингтон, който също е имал роби. Справедливо ли е да махнеш Джеферсън, а да оставиш Вашингтон? На всичкото отгоре и столицата на САЩ носи неговото робовладелско име, както едно време Варна се е казвала „Сталин“.

А Вашингтонският монумент е обелиск висок близо 170 метра, най-високата каменна постройка в света. Къде да го денеш?

Вашингтонският монумент. Снимка Уикипедия

И това е бял кахър. А какво да правят с мемориала на четиримата президенти в планината Ръшмор в Южна Дакота?

Мемориалът в планината Ръшмор. Отляво надясно - Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт, Ейбрахам Линкълн. Снимка Уикипедия

Всяко от тези гранитни лица е високо 18 метра. Дялали са ги от 1927 до 1941 г. 

Левите двама (Вашингтон и Джеферсън) са били робовладелци. И четиримата са бели.

Какво да ги прави днес Америка в светлината на Black Lives Matter? 

Хрумват ми няколко технически решения:

(а) Да покрие Вашингтон и Джеферсън с черно перде и да пуска публиката да ги разглежда срещу входна такса - примерно по $10 на президент.

(б) Да боядиса и четиримата в черно, вместо да ги заперди.

(в) Да издяла до тях лицето на Джордж Флойд.

В големите нации всичко е голямо. И паметниците, и глупостта.

Ние обаче сме малка държава. И какво ни дреме от всичко това?

Как какво? Ами кога ще ги стигнем американците? Те статуите на Колумб (който им откри континента) махнаха; южняшките генерали от Гражданската война махнаха; сега и Джеферсън махат. Ние на един „Альоша“ се назландисваме.

Дето, на всичкото отгоре, не е наш откривател или основател, а е незнаен чуждестранен воин.