Не направихме така през последните години да има реална диверсификация на трасетата и източниците на газа и това е грешка. Ядрената енергия да се приеме за Зелена е борба на няколко големи европейски държави. Аз като председател на комисията по външна политика много време и с много държави съм говорила за това, как интерконекторната връзка България - Гърция е на прага на нейното завършване и това се случваше преди 10 години, а тя все още не е реализирана. И чакам с огромно нетърпение дали това ще се случи скоро. Това заяви Джема Грозданова водач на 25-и МИР в София на "Национално обединение на десницата" и международен секретар на "Републиканци за България" в ефира на „Още от деня“ по БНТ.

Според Джема Грозданова управляващите в България не искат диверсификация, а по-скоро да бъдат продължени доставките на газ от Русия на по-високи цени, защото има интерес. Грозданова посочи, че това го правят партии, които са зависими от Русия, дори партия ГЕРБ:

„В съвременния свят разликата между левите и десните партии се определя във външната и финансовата политика. Смятам, че има партии зависими от това“.

На въпрос как ще коментира позицията на България по оста Вашингтон-Москва и успяваме ли да балансираме във външната политика Джема Грозданова заяви:

„Не доколко успяваме да балансираме, а дали запазваме достойнството на държавата ни. Можем да водим двустранна външна политика с Москва, както и с Вашингтон на т.нар. равна основа. Винаги съм работила затова и смятам, че това е необходимо. Както човек, така и държавата трябва да запази достойнството и позициите такива каквито са правилни според нас,  а не да се водим по една или по друга ос“.

Попитана дали последните шест месеца служебният кабинет успява да балансира в тази позиция, Грозданова уточни, че по-скоро мисли, че не.

„В момента няма реална външна политика. Държавата ни е в доста сериозна изолация дори в ЕС, основно заради проблема с ветото към Република Северна Македония и Република Албания“, даде за пример тя.

„Към днешна дата ние нямаме полезен ход, защото направихме достатъчно в последната една година да объркаме много нашите събеседници от ЕС, дори от Вашингтон. Не проявихме проактивния подход в обяснението си, защо в последната година се наложи налагането на това вето върху преговорната рамка на двете държави. Проблемът е, че времевият прозорец се затваря много скоро. Във френското председателство догодина този въпрос няма да бъде обсъждан и смятам, че една дясна партия и едно дясно управление би следвало да подкрепя разширяването - трябва да сме прагматични“, подчерта Джема Грозданова.

„За последния възможен момент, в който нещо трябва да се случи на Европейския съвет на 8 декември – до тогава ще имаме, надявам се, редовен парламент, сигурна съм, че един анекс към Договора за приятелство и добросъседство с Република Северна Македония може да се подпише, който новият състав на парламента да се опита да ратифицира. Оттам нататък на Съвета би могло да се получи решение в полза на разширяването“, каза международният секретар на "Републиканци за България".

„Няколко условия трябва да бъдат спазени от Северна Македония затова, че цялото й име ще се изписва и изговаря на всички международни форуми и организации - това става чрез нота до ООН. Трябва да се спре с исканията за македонско малцинство в България – това е категорично, и да се коригират  някои исторически факти в техните учебници. Това е достатъчно, за да се направи крачка напред“.

По повод COVID кризата и въвеждането на зеления сертификат Грозданова подчерта, че най-важното е да има устойчиви решения, които да не водят до загуба на доверие. 

Ние сме един политически съюз между две десни партии. Смятаме, че дясното е печелившото и истинското и мислим, че е възможно да има ново дясно мнозинство в парламента и България ще спечели от това. Нека да ни подкрепят номер 7 в бюлетината на 14 ноември“, призова водачът на 25-и МИР София на "Национално обединение на десницата".

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ