Ще бъдат ли задължени депутатите, които ще влязат в следващия парламент, да бъдат със зелен сертификат в пленарна зала?

Ако зависи от заместник-министъра на здравеопазването Александър Златанов - да. Но пък във ведомството не са обмисляли още този въпрос. Или поне това се разбра от думите на самия Златанов в интервю за Нова тв.

"Искам да ви кажа честно, че за това не сме мислили. Но по всички правила, след като толкова много хора се събират от различни части на страната и имат толкова много контакти, моето лично мнение е, че задължително трябва да бъдат със зелен сертификат", заяви той в отговор на зрителски въпрос.

"И те да влязат и да се закълнат - иначе онлайн?", попита водещият, визирайки решението на 44-ото Народно събрание за дистанционна онлайн работа на заболели и карантинирани или изолирани народни представители, възприето и в следващите парламенти.

"Абсолютно. След като се въвеждат мерки и те са еднакви за всички и рисковите зони се третират по еднакъв начин, не виждам защо депутатите, които ще влязат, да бъдат третирани по по-различен начин. Така че моето мнение е: 100% трябва да влязат безопасни - със зелен сертификат", отвърна в отговор Златанов.  

Въпросът с допуска до сградите на парламента (в Партийния дом заседават комисиите) на бъдещите депутати до които трябва да изберем на 14 ноември и да се закълнат малко след това, идва на фона на масовото недоволство, че запвоедта на здравния министър, с който се въвежда изискване за поставена ваксина, преболедуване или тест на място за влизане в редица обществени сгради, изключва администрацията. Засега от министерството дават заявка за поетапно въвеждане на зелен сертификат и за чиновниците, започвайки от тези, който работят пряко с гражданите "на гише". Но заповед в тази посока все още няма.

Депутатите не са служители на администрацията. Но пък тази полемика не е нова за тях. В 44-ото Народно събрание такава се разрази около носенето на маски в пленарна зала, нещо което от левицата упорито отказваха да правят.

По това време заседанията се провеждаха в Партийния дом, след като ГЕРБ и Обединени патриоти решиха да изместят там основната дейност на парламента. Журналистите бяха изолирани - без никакъв достъп до народните представители, като обяснението на тогавашната председателка Цвета Караянчева бе именно COVID обстановката. В същото време изискването за спазването на противоепидемичните мерки трудно се спазваше от самите депутати и спорадично избухваха скандали между тях - за носенето на маска. 

Така депутатите от БСП Георги Свиленски и Росен Малинов отправиха писмен въпрос, в рамките на парламентарния контрол, до тогавашния министър на здравеопазването Костадин Ангелов. Двамата конкретно питаха дали пленарната зала на НС е закрито обществено място, на каквито според заповедта на здравното министерство трябваше да се носят маски. (Кулоарите и залите на НС не бяха включени в питането).

Ангелов бе отговорил, като изчерпателно бе описал къде маските трябва да се носят задължително - т.е. в обществения транспорт, в лечебните заведения, в административните сгради, в гарите, в търговските обекти, в магазините, в църквите и прочее. И следваше изречението: "Предвид гореизложеното считам, че горепосочените противоепидемични мерки следва да се прилагат в сградата на Народното събрание, в местата, които са свободно достъпни и/или, в които се обслужват или имат достъп гражданите."

Макар и не изразено в прав текст - пленарната зала е всичко друго, но не и свободно достъпна за гражданите, няма и административни функции. С други думи - правилото за носене на маските на закрито не би следвало да е важало за народните представители - докато са си по банките. От така формулирания отговор на тогавашния министър се възползваха именно депутатите на БСП, за да продължат да оспорват носенето на маски в залата. 

Иначе малко преди това от РЗИ глобиха народни представители за неносене на маски - след като медиите публикуваха снимки и видеа от ситуацията в парламента. Глобени имаше и в последното НС, сред които и зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 

На практика обаче въпросът конкретно със статута на пленарна зала остава малко мъгляв и до днес.

В интервюто си за Нова пък Златанов не спомена нищо за третата хипотеза - тестване на народните избраници всяка сутрин, преди да отидат на работа - както сега се тестват всички граждани, които не са ваксинирани или преболедували преди не повече от година.