Противоепидемичните мерки са мантрата, повтаряна от парламентарната шефка Цвета Караянчева, за да постави журналистите "под запрещение" в новата сграда на Народното събрание - Партийния дом. Както е известно, с мотива да се пази здравето на народните представители ръководството на НС, както и председателският съвет, в който влизат всички парламентарни групи, взе решение да изолира медиите в една стая, отрязвайки им всячески достъпа до депутатите.

Караянчева използва като оправдание за това заповедите на здравните министри (първо Кирил Ананиев, а сега и Костадин Ангелов). Оказва се обаче... за самите народни представители не важи една от основните противоепидемични мерки. Те спокойно може да не носят маска докато са в пленарната зала.

Това става ясно от отговор на парламентарен въпрос на Ангелов, зададен от депутатите от БСП Георги Свиленски и Росен Малинов. Двамата конкретно питат дали пленарната зала на НС е закрито обществено място, на каквито според заповедта на здравното министерство трябва да се носят маски.

Министърът е отговорил, като изчерпателно е описал къде маските трябва да се носят задължително - т.е. в обществения транспорт, в лечебните заведения, в административните сгради, в гарите, в търговските обекти, в магазините, в църквите и прочее.

И следва изречението:

"Предвид гореизложеното считам, че горепосочените противоепидемични мерки следва да се прилагат в сградата на Народното събрание, в местата, които са свободно достъпни и/или, в които се обслужват или имат достъп гражданите."

Макар и не изразено в прав текст - пленарната зала е всичко друго, но не и свободно достъпна за гражданите, няма и административни функции. С други думи - правилото за носене на маските на закрито не би следвало да важи за народните представители.

Както е известно, в сградата на парламента за заседания на комисии вече не се допускат и представители на неправителствения сектор - пак с мотива заповед на здравния министър.

В същото време носенето на маски в залата е "трън в очите" на депутатите още от последните дни на работа в епидемична обстановка в старата сграда "на опашката на Коня". След като журналисти снимаха народни представители без маски в залата, те бяха посетени от здравните власти и глобени.

Оказва се, че РЗИ не тълкува така еднозначно заповедта на министъра. Директорът на РЗИ София Йордан Пенчев изказа мнение по въпроса и заяви, че не е издадена заповед, която да освобождава депутатите от неносене на маски - съобщава Нюз.бг.