Рекордна смъртност, ниска ваксинация, агресивни реакции на стандартните в Европа мерки. Видимо е обаче, че в кризата, в която се намираме, с най-голям приоритет не е въпросът как да излезем от нея. А любимият на българите - кой е виновен?

И това е важен въпрос, макар и второстепенен, защото е пряко свързан и с отговорността. Да се обвиняват политиците и медиите стана ежедневие, а лекари и учители - също.

Но всичко си има ред и първи със сигурност са...

Политиците

Върви митът, че българите са едва ли не диви антиваксъри от Крумово време. Всъщност, когато става дума за ваксините срещу COVID-19, преди година много повече европейци също имаха съмнения и колебания. През ноември 2020-а италианският "Стампа" установи, че мнозинството от анкетираните в четири от пет европейски държави се притесняват от страничните ефекти.

Разликата е какво се случи оттогава насам. В Европа започнаха детайлни разяснителни кампании. В България започнаха стресови изявления на Националния оперативен щаб. После се появи нещо като втори щаб - медицински съвет, назначен от Бойко Борисов, чийто член беше Мангъров. Което доведе до връх на Мангъровщината и съмненията, докато европейци бавно, но сигурно възприемаха ползите от ваксинацията и мерките, и смъртните случаи при тях започнаха да падат. И да избухват при нас при всяка вълна.

За жалост ще трябва да наруша традицията от последните месеци "изчегъртване" - ГЕРБ не бяха виновни за всичко. Двете служебни правителства след това демонстрираха, че са също толкова напълно неспособни да информират българските граждани за здравето им и да ги насочат към правилното решение, за да няма "чували с трупове". Назначаването на здравен министър, който доскоро бе против ваксините (но после уж стана за), който цял един мандат не успя дори да започне информационна кампания, бе ключова грешка.

Но служебният кабинет допусна много други, за които дори си призна - преди дни и премиерът Стефан Янев, и образователният министър Николай Денков обявиха, че е трябвало да наложат нови мерки по-рано. 

Разбира се, поредицата предизборни кампании окуражи и останалите политици да яхнат антиваксърската вълна. От чисто политическа гледна точка няма логика да си против 70% от обществото. Някои партии бяха откровено антиваксърски, като "Има такъв народ", други просто мълчаха седмици наред, докато не измънкаха нещо изпод нос. Трети си играеха с махало - против мерките, за ваксините, и обратно.

Всичко това, разбира се, бе раздухвано от...

Медиите

Поводът за този коментар са безкрайните обвинения към медиите в последните седмици. Не е много приятно година и нещо да си писал, превеждал, интервюирал специалисти, вършил си работата на държавата, и стотици те обвиняват как ти и твоите колеги ги манипулирате.

Разбира се, всеки живее в своя балон, а и излиза от него. Знам, че има десетки онлайн медии, които разпространяват фалшиви новини, а и дори телевизиите с национален ефир постоянно канеха и не оспорваха откровени лъжи на хора като Мангъров и Чорбанов. 

Оказа се, че има и статистика - от АЕЖ преди дни публикува проучване, което показва, че тези двама герои са се появили в 577 материала от януари до септември тази година в 24-те най-влиятелни медии у нас. В още 436 се споменава мнението на някой от двамата за ваксините, но без да е на преден план.

В 90% от тези материали твърденията им са отразени безкритично, без анализ или опит за тълкуване.

В някои от предаванията пък, които съм сигурен, че сте гледали, опонент на Мангъров или Чорбанов има - което обаче значи, че всичко се рамкира като дебат "за и против" ваксините. Такъв дебат не съществува, не повече от дебата "Плоска или сферична е Земята?"

Фактът, че в толкова медии тези лекари разпространяват необезпокоявано дезинформация, застрашаваща - и вече застрашила - общественото здраве, е провал. Провал на журналистическата етика и принципи. Дори е провал на добрата телевизия - да слушаш един и същи лъжец месеци наред е просто досадно.

Каква вина носим другите медии, които отразявахме тези двамата (и за жалост други) критично и доста по-рядко? Има стар принцип: "да не пишем срещу колеги". Да не говорим срещу колеги. Не е готино. Не се прави в "гилдията", освен срещу тези, които по общо мнение са най-гнусните - кафявите медии.

Това бе до един момент - все повече журналисти конкретно и директно критикуват практиката на Нова ТВ, бТВ и други. Но годините толериране на недобра журналистика по горния принцип носи своя товар - по същия начин, по който годините скапване на здравната система доведоха до сегашния колапс.

Всички сме виновни, просто някои повече, други - по-малко. Това важи и по отношение на Мангъров, Чорбанов и...

Лекарите

Добре, факт, медиите обърнаха твърде много внимание на лекари, които разпространяваха дезинформация (и го правят и досега). А техните колеги къде спаха?

Защо Българският лекарски съюз не взе никакви наказателни мерки срещу Мангъров и Чорбанов? Има един тон членове и в Етичния им кодекс, и в закони. 

Мангъров буквално излъга в национален ефир, че има болни и починали ваксинирани в Инфекциозната болница в София. Собствената му болница го опроверга на следващия ден - няма такива пациенти там. Последствия? Никакви.

Андрей Чорбанов пък едновременно критикува всички ваксини, с които разполагаме, и рекламира своята, която още дори не е минала в етапа на реалното тестване. Медиите дори го сблъскваха в дискусии с представители на БЛС, които отчаяно се опитваха да спрат популистките му изцепки. Реакция от лекарския съюз? Тц.

И освен тези двама архетипни героя, и уж върхушката на лекарското съсловие, и сред обикновените лекари има твърде много антиваксъри.

Но дори и ваксинираните разубеждават хората в по-"мекия" вариант - не си я слагай още, щото си бременна/кърмиш, имаш антитела. Въпреки факта, че многократно бе повторено от световната наука, че няма допълнителна опасност за бременните и кърмещите (от COVID е няколкостотин пъти по-голяма), а антителата не гарантират защита.

Или пък просто им продават фалшиви сертификати.

Лекарите носят вина, някои много повече от други. Но истината е, че в крайна сметка сме виновни...

Всички

Много хора се чудят защо Костадин Костадинов от "Възраждане" може да обикаля по телевизионните студиа и напълно спокойно да обяснява по 10-15 минути как вирус в България въобще няма, то е грипче със смъртност 0,37%, а ваксините са някаква опасна течност.

Причината е проста - "Възраждане" получи над 3% на предишния парламентарен вот. Това означава, че получават партийна субсидия, и имат право да си купят ефирно време. Означава и че имат реални шансове да минат бариерата след 2 седмици и малко. 

И само да не каже някой - "ах, тъпите българи в тъпата България". "Възраждане" получи доста гласове от чужбина. 

Затова Копейкин може да си кряска истериите по студиата, а журналистите мълчат като риби. За някои неща носи вина българският електорат.

Той направи на предишния вот "Има такъв народ" първа политическа сила (заради което парите за информационна кампания например не се увеличиха). Той държа Бойко Борисов на власт до съвсем скоро, и сега май пак ще го постави на първо място. Той гласува за Корнелия Нинова, която боледува за вече не знам кой път, но мърмори срещу мерките. Той избира кои медии да чете и какво да изисква от тях - сензации и драматизъм. 

Както винаги, отговорът е скучен и ясен - в една нация за националните кризи сме виновни всички. Едни повече от други, но всички.