Ваксината срещу човешкия папилома вирус или HPV намалява случаите на рак на маточната шийка с близо 90%, показват първите данни, предаде Би Би Си.

Британската благотворителната организация „Кенсър рисърч Ю Кей“ (Cancer Research UK) описа констатациите като „исторически“ и каза, че те показват, че ваксината спасява животи.

Почти всички видове рак на маточната шийка са причинени от вируси и надеждата е, че ваксинацията може почти да премахне болестта, отбелязва Би Би Си.

Изследователите казаха, че успехът означава, че тези, които са били ваксинирани, може да се нуждаят и от много по-малко тестове с цитонамазка.

Ракът на маточната шийка е четвъртият най-често срещан рак при жените по света. Той убива повече от 300 000 от тях всяка година.

Почти девет от 10 смъртни случая са в страни с ниски и средни доходи, където има малък достъп до скрининг за рак на маточната шийка. Надеждата е, че ваксинацията ще има дори по-голямо въздействие в тези страни, отколкото по-богатите нации като Обединеното кралство.

Повече от 100 страни започнаха да използват ваксината като част от плановете на Световната здравна организация да се доближат до елиминирането на рака на маточната шийка.

В Обединеното кралство на момичетата се предлага ваксината на възраст между 11 и 13 години, взависимост от това къде живеят. Ваксината се предлага и на момчета от 2019 г.

HPV ваксината може само да предотврати инфекция, но не може да освободи тялото от вируса, след като е бил прихванат. Вирусите са толкова широко разпространени, че имунизацията трябва да бъде насочена към децата, преди те да станат сексуално активни.

Проучването, публикувано в авторитетното медицинско списание „Лансет“ (Lancet), разглежда какво се е случило след въвеждането на ваксината за момичета в Англия през 2008 г.

Тези тогавашни ученички днес са млади жени на възраст между 20 и 30 години. Проучването показва намаляване както на предракови образувания, така и на 87% намаление на рака на маточната шийка.

„Въздействието е огромно“, каза проф. Питър Сасиени, един от изследователите в Кралския колеж (King's College) в Лондон.

Като цяло проучването оценява, че HPV програмата е предотвратила около 450 ракови заболявания и 17 200 предракови заболявания.

Проф. Сасиени каза, че това е "само върхът на айсберга", тъй като ваксинираните са все още млади, за да се разболеят от рак, така че броят им ще расте с времето.